Investicije
142

ZiraatBank BH implementira novih 50 miliona eura u bh. privredu

ZiraatBank BH d.d. Sarajevo će implementirati novih 50 miliona eura u bh. privredu, saopšteno je iz ove banke.

Početak implemetacije Kreditne linije i svečano potpisivanje Sporazuma o finansiranju svojim prisustvom će uveličati predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdoğan, 20. maja u Sarajevu.

Kreditnu liniju je osigurala Vlada Republike Turske i bit će plasirana krajnjim korisnicima putem ZiraatBank BH d.d. Sarajevo.

Cilj implementacije je pružanje podrške pravnim licima, samostalnim poduzetnicima/obrtnicima i fizičkim licima kroz obezbjeđenje povoljnijih uvjeta dostupnosti finansijskih sredstava.

Sredstva iz Kreditne linije koristit će se za kreditiranje investicionih i poduzetničkih aktivnosti u Bosni i Hercegovini koje imaju za cilj: jačanje i unapređenje ekonomije u BiH, povećanja zaposlenosti i samozaposlenosti u BiH, finansiranja projekata iz oblasti proizvodnje (u širem smislu), poljoprivrede, turizma, prerađivačke industrije i povezanih usluga.

Iznos Kreditne linije je 50.000.000 eura na period od 10 godina, po najpovoljnijim kamatnim stopama: do 12 mjeseci: 2,99%, od 13 do 60 mjeseci 3,49% i od 61 do 120 mjeseci 3,99%.

Svečano potpisivanje Sporazuma o finansiranju i početak implementacije Kreditne linije Republike Turske održat će se 20. maja u Parlamentarnoj skupštini BiH, saopćeno je iz ove banke.