Javni prijevoz
67

Završena proizvodnja prvog od 15 novih tramvaja za Sarajevo, isporuka do kraja godine

T. K.
Novi sarajevski tramvaj izložen na sajmu Trako u Poljskoj (Foto: Vlada KS)
Novi sarajevski tramvaj izložen na sajmu Trako u Poljskoj (Foto: Vlada KS)
Kanton Sarajevo bi do kraja ove godine trebao dobiti prvi od 15 novih tramvaja švicarskog proizvođača Stadler koji su ukupno koštali 34 miliona eura, osiguranih kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Proizvodnja prvog tramvaja je završena.

Prvi proizvedeni tramvaj je izložen na jednom od najvećih željezničkih sajmova u svijetu - Trako sajam koji je danas počeo u Poljskoj. Sajmu prisustvuje kantonalni ministar saobraćaja Adnan Šteta (SDP). Zvanična sajamska prezentacija ovog tramvaja bit će upriličena sutra.

Sarajlije će se uskoro voziti jednim od najmodernijih tramvaja. Riječ je o o tramvaju koji za Kanton Sarajevo proizvodi švicarska kompanija Stadler. Svaki tramvaj će imati po tri vagona, a proizvode se po narudžbi i potrebama Kantona Sarajevo. Ugovor o kupovini 15 novih tramvaja potpisan je 2021.

Preostalih 14 tramvaja bit će isporučeno tokom sljedeće godine, a u međuvremenu se razmatra nova, dodatna kupovina još 10 novih tramvaja, za šta će biti raspisan poseban tender. Jedan od razloga za to jeste produženje tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice.