|

Pogledajte projekt budućeg aerodroma u Londonu vrijedan 55 milijardi eura

Pogledajte projekt budućeg aerodroma u Londonu vrijedan 55 milijardi eura
0
Klix.ba
12.11.2013. u 16:35
61
komentara
0

dijeljenja
1/4
2/4
3/4
4/4
U Londonu je predstavljen projekt novog aerodroma u glavnom gradu Velike Britanije. Aerodrom London Britannia bi trebao biti sagrađen na ušću rijeke Temze u Sjeverno more i koštati nevjerovatnih 55 milijardi eura.
Gradnja novog aerodroma je želja gradonačelnika Londona Borisa Johnsona, koji je angažirao arhitektonsko-građevinski konzorcij da napravi idejno rješenje ovog nevjerovatnog poduhvata. Naravno, ukoliko projekt bude prihvaćen, sadašnji londonski aerodrom Heathrow bio bi sravnjen sa zemljom i na njemu bi bilo sagrađeno stambeno naselje, piše Daily Mail.

Projekt je popularno nazvan "Boris Island", jer bi aerodrom bio sagrađen na umjetnom otoku, oko 80 kilometara istočno od centra Londona.

Veliko protivljenje ovom megalomanskom projektu izrazila su udruženja koja se bave zaštitom okoliša, tvrdeći da će flora i fauna u tom dijelu biti potpuno uništene ukoliko aerodrom bude izgrađen.

Konzorcij tvrdi da bi projekt otvorio 200.000 novih radnih mjesta.

Iz Konzorcija Testrad su otkrili kako bi novi aerodrom trebao imati šest pisti i da bi njegova gradnja trajala sedam godina. Njihovi glavni argumenti za gradnju su buka i zagađenje koje donosi sadašnji aerodrom. Sa Heathrowa su se također oštro usprotivili planu gradnje.
Prijavi grešku


Komentari (61)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...