Investicije
338

Za Srbiju investicije, a za BiH tapšanje po ramenu: Turci u Nišu zapošljavaju 2.000 radnika

Klix.ba
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug
Turski "Aster tekstil" zaposlit će u Nišu 2.000 tekstilaca, a premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da će u Nišu mladi moći učiti i zarađivati.

Turska tekstilna kompanija "Aster tekstil" u renoviranje pogona u nekadašnjoj "Elektronskoj industriji" uložila je devet miliona eura. Trenutno je zaposleno 300 radnika, a u naredne dvije godine bit će zaposleno 2.000 mladih, bez obzira na njihovu stručnu spremu i dosadašnje kvalifikacije.

Premijer Aleksandar Vučić je prilikom njegovog otvaranja podsjetio da je prije samo šest mjeseci ovaj pogon bio ruina.

"Mladi ljudi dobi od 18 do 26 godina imat će priliku da uče od naših turskih prijatelja, da stvaraju svoj hljeb za svoju porodicu. 'Aster tekstil' došao je u našu zemlju i zapošljavat će sve više ljudi. Prije samo šest mjeseci ovdje je bila ruina, a danas je ovdje veleljepna hala koja svima nama može poslužiti kao primjer kako da, kao 'Aster', razvijamo porodični biznis i kako da se ugledamo na njih" izjavio je Vučić.

"Aster tekstil" je osnovan u Turskoj 1993. godine kao kompanija specijalizovana za modni dizajn i proizvodnju, čiji se centri za razvoj poslovanja nalaze u Istanbulu, Londonu i Barseloni. Njihovi proizvodni pogoni nalaze se u Turskoj i Bangladešu, a od sada su i u Srbiji. S godišnjim prometom od 100 miliona eura i kapacitetom proizvodnje više od dva i po miliona komada, predstavlja jednu od vodećih kompanija u sektoru tekstila.

"Ponosan sam što ćemo zaposliti 2.000 mladih Nišlija koji će doprinijeti rastu vrijednosti obrta od 150.000.000 eura. Želimo da u Srbiji budemo simbol povjerenja, stabilnosti i preduzetništva i planiramo da za tri godine postignemo izvoz od 55.000.000 eura", izjavio je Ismail Kočali, direktor "Aster tekstila".

Premijer Srbije obišao je i motel "Bosforus" u Aleksincu koji je u vlasništvu kompanije "Ikre grup" iz Istanbula.

"Srbija je otvorena za turske investitore. Zadovoljan sam i što su od motela koji je također bio ruglo napravili prelijep objekat i divne terene", kazao je premijer.