Usvojen zakon
4

Vlast u Krajini otvorila vrata privatnicima za ulaganje u aerodrom Bihać

M. N.
Vlada Unsko-sanskog kantona usvojila je Zakon o javno-privatnom partnerstvu koji bi trebao, ukoliko ga potvrdi i Skupština, "otključati" i unaprijediti realizaciju brojnih projekata u Krajini, od zdravstvenog do komunalnog sektora.

Cilj ovog zakona je da postavi jasan, nediskriminirajući i učinkovit pravni okvir za provedbu projekata JPP-a kojim će se kroz učešće privatnog sektora unapređivati standard javnih usluga iz nadležnosti USK i jedinica lokalne samouprave s područja kantona, a ujedno i poboljšati uslovi za njihov daljnji ekonomski rast i razvoj.

Novi Zakon o JPP-u predložilo je Ministarstvo privrede USK, a pripremila ga je radna grupa uz podršku stručnjaka UNDP-a. Inicijator izrade zakona bio je skupštinski zastupnik Nisvet Jusić.

"Na pripremi ovog zakona radili smo šest mjeseci. Nakon što je Skupština usvojila nacrt proveli smo javnu raspravu i dobili mišljenja općina i gradova te drugih institucija i danas smo ga konačno usvojili. Ovim otvaramo mogućnost za ulaganje privatnog i državnog sektora posebno u oblasti zdravstva, kao što je Zeničko-dobojski kanton uradio, a posebno u oblasti komunalne infrastrukture", rekao je ministar privrede USK Nijaz Kadrić.

Istakao je kako je na investitorima u šta će ulagati, ali da je ovaj zakon garancija da će ih država pratiti u vraćanju njihove investicije.

"Imamo ljude koji su zainteresovani za projekt Aerodroma Bihać, lječilišta Gata te ljude iz Njemačke koji su zainteresovani za oblast komunalija, svi oni su čekali ovaj zakon i raspitivali se o njemu. Sada Skupština treba da ga potvrdi kako bismo zatvorili krug. Imamo tim za javno-privatno partnerstvo koji će sarađivati i pomoći općinama i drugima", dodao je ministar.

Istakao je kako su za 2020. godinu izdvojili 150 hiljada KM. Jedan od značajnijih projekata je izgradnja aerodroma Bihać, za što je potrebno oko 25 miliona eura, dok je za proširenje i renoviranje lječilišta Gata potrebno dva miliona KM.