Investira 30 miliona eura
60

Vlasnik Violete Petar Ćorluka u Grudama gradi impresivnu fabriku kartonske ambalaže

G. Š.
Foto: Širbegović Inženjering
Hercegovački biznismen Petar Ćorluka, vlasnik privrednog giganta Violeta i brojnih uspješnih kompanija u drugim ekonomskim granama u Grudama gradi fabrike kartonske ambalaže koja će biti najmodernija u regiji i s proizvodnjom početi do kraja ove godine.

Ćorluka će u ovaj poduzetnički zamah investirati preko 30 miliona eura i prema njegovoj najavi će biti na svjetskom nivou sa kapacitet od 50 do 60 hiljada tona obrade kartona.

Radovi se izvode punom parom i trenutno građevinska firma Širbegović inženjering iz Gračanice radi na montaži armirano-betonske montažne konstrukcije.

Završetak svih građevinski radova prema planiranoj dinamici bi trebao biti završen do septembru 2023.godine, kad se očekuje dolazak opreme u fabriku za proizvodnju kartonske ambalaže, a do kraja godine bi trebala početi i proizvodnja.

Petar Ćorluka (Foto: G. Š./Klix.ba)
Petar Ćorluka (Foto: G. Š./Klix.ba)

Ideja za izgradnju fabrike kartonske ambalaže pojavila se nakon što je Ćorluka kupio i obnovio fabriku slatkiša Lasta Čapljina, a potom postao vlasnik i austrijske firmu specijalizirane za proizvodnji medenjaka sa 110 godina starim brendom.

Nakon otvaranja Laste u Čapljini je kazao kako se prilagođava različitim industrijama i različitim tržištima, te da zbog toga opstaje i uspješno šire i na druge sektore.

"Uvidjeli smo kakvi su problemi sa kartonskom ambalažom i došli smo na ideju da gradimo fabriku. To je investicija koja vrijedi preko 30 milijuna eura i bit će najsavremenija fabrika kartonske ambalaže u regiji", kazao je tada Ćorluka.

Naglasio je da nije bilo Laste kako ne bi bilo ni te fabrike jer jedna ideja rađa drugu.

Ćorluka u svom poslovnom zamahu također u rodnim Grudama gradi moderni shopping centar i luksuzni hotel s popratnim sadržajem, što je dio investicija hercegovačkog giganta koji ulaže u raznim oblastima, uključujući hotelijerstvo, te mijenja paradigmu ekonomske slike u BiH.