U planu gradnja petlje
26

Vlada FBiH usvojila nacrt kojim se mijenja prostorni plan autoceste kod Nemile

E. M.
Petlja u Nemili (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Petlja u Nemili (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici usvojila je Nacrt odluke o izmjeni Odluke o donošenju prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za FBiH Autocesta na Koridoru 5C što je veliki korak ka putu za novo isključenje u mjestu Nemila.
Ovu informaciju objavio je zastupnik u Parlamentu FBiH Kenan Uzunović koji je bio jedan od inicijatora za izmjenu Odluke kako bi mještani nemilskog sliva udajlenog oko 20 kilometara od Zenice dobili isključenje/uključenje na autoput koji se gradi kroz BiH, a što bi bilo značajno i za razvoj ovog mjesta, poslovnih zona i privrede.

"Ovo je veliki korak u našoj zajedničkoj borbi da se na budućoj trasi autoputa na Koridoru 5C, koji se već uveliko gradi kroz Nemilu, izradi isključenje odnosno uključenje na istu. Veliko hvala prvenstveno Vladi Federacije sa premijerom Nermin Nikšić na čelu za razumjevanje ovog problema. Hvala svim zastupnicima, nebitno iz koje stranke dolazili, a koji su inicijativu usvojili na nedavno održanoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Također zahvalnost dugujemo i svim zastupnicima i delegatima u oba Doma Parlamenta Federacije koji su od početka podržavali ovu ideju svjesni važnosti njene realizacije", napisao je Uzunović.

Dodao je da je ovo samo jedan u nizu dokaza da zajedničkim radom i bez dnevno političkih prepucavanja stavljajući interes građana na prvo mjesto mogu se uraditi projekti koji su od velike važnosti za građane.

"Žao mi je što će i ovaj put pojedini lokalni političari ostati razoružani argumentima kako su 'oni to završili', a svi smo svjedoci da od njihovih tajnih dogovora po pojedinim zeničkim restoranima sa bivšim menadžmentom Autocesta FBIH građani i nisu imali prevelike koristi. Svjesni smo mi svi skupa da će se u narednom periodu već preuranjene kampanje ali i uoči samih izbora pokušati kititi zaslugama za isključenje/uključenje na trasu Koridora 5C u Nemili, ali njima neka to služi na čast", dodaje Uzunović kao poruku gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću.

Na kraju je kazao da im predstoji još jedan korak, a to je da se ova odluka Vlade potvrdi na nekoj od narednih sjednica, a siguran je da će navedeni regulacioni plan biti usvojen već na narednoj sjednici oba doma Parlamenta FBiH.