{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Vienna Holding predlaže pokretanje spalionica otpada u BiH

Klix.ba
23.3.2017. u 15:07
0
9
Vienna Holding predlaže pokretanje spalionica otpada u BiH
0
Vienna Holding predlaže pokretanje spalionica otpada u BiH
Agencija za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) organizirala je sastanak sa predstavnicima gradova i općina u BiH i Vienna Holdinga radi prezentiranja najsavremenije tehnologije u tretiranju otpada pod nazivom "Plazma tehnologija" koja se u posljednjih deset godina primjenjuje u najrazvijenijim zemljama EU poput Austrije, Njemačke, Francuske, Italije, Švedske, Danske i Norveške.
Vienna Holding je renomirana firma koja je do sada realizirala 28 projekata "Plazma tehnologije", od kojih su najznačajniji realizirani u Beču i Štokholmu.

Ove projekte je moguće realizirani kroz javno-privatno partnerstvo JPP, formiranje zajedničke firme ili kroz povoljan kreditni aranžman zavisno od nivoa pripremljenosti projekta.

Vienna Holding u suradnji s investicionim fondom iz SAD može doprinijeti da se ova tehnologija implementira i u Bosni i Hercegovini. Stoga je FIPA inicirala ovaj sastanak kako bi se nadležni u BiH upoznali sa ovom tehnologijom, s obzirom na problematiku koja se tiče tretiranja otpada i nepostojanja uređenih deponija u BiH, te kako bi zajedno sa Vienna Holdingom mogli razmijeniti mišljenja i razgovarati o mogućnosti uspostavljanja saradnje.

Ova tehnologija je poznata po tome što tretira sve vrste otpada bez sortiranja organskog i neorganskog, što potpuno razlaže otpad, nema katrana, furana, dioksina niti pepela za razliku od konvencionalne i klasične tehnologije. Po toni otpada proizvodi 816 kilovata energije.

Razgovori o ovom projektu će se nastaviti u BiH, saopćeno je iz FIPA-e.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: