Svijet biznisa
8

Veliki poslovni skup u Mostaru krajem septembra: Izgradnja održive budućnosti Zapadnog Balkana

T. K.
Vijeće stranih investitora u BiH i Tehnološki park "Intera" uz podršku Grada Mostara i Federalnog ministarstva okoliša i turizma, najavljuju poslovni skup Festival "Power of Sustainability 2023", koji će se održati u Mostaru 21. i 22. septembra ove godine.

Ovaj događaj ima za cilj promovisati održivi razvoj, zelenu i digitalnu tranziciju i poslovno umrežavanje u regiji Zapadnog Balkana. Pod temom "Izgradnja održive budućnosti Zapadnog Balkana", Festival će okupiti značajne govornike, stručnjake i predstavnike iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije.

Očekuje se da će dvodnevna konferencija pružiti plodno tlo za dijalog između poslovnog sektora, politike, međunarodnih organizacija te poslovnih udruženja i komora. Paneli, prezentacije i radionice će se fokusirati na ključne tematske oblasti:

  • Ulaganja u zelenu energiju: Osvrt na solarnu energiju, energiju vjetra i geotermalne izvore kao ključne faktore za održiv energetski razvoj.

  • Cirkularna ekonomija: Fokus na upravljanje otpadom, energetskom iskorištavanju i obnovi prirodnih resursa kroz inovativne pristupe.

  • E-mobilnost: Razmatranje dekarbonizacije transportnog sektora i njenog doprinosa čistijoj, zdravijoj i pristupačnijoj budućnosti.

  • Održivost u turizmu: Isticanje ekoloških, ekonomskih i socio-kulturnih aspekata održivog razvoja turizma.

"Cilj nam je da kroz ovaj dvodnevni događaj na istom mjestu okupimo predstavnike investitora, ključnih aktera iz oblasti energetike i zaštite okoliša iz javnog i privatnog sektora, međunarodnih organizacija i poslovnog svijeta iz regije. Region je još uvijek na samom početku ulaganja u održivo poslovanje i vjerujemo da će razmjena iskustava i ideja potaći investicije u zelenu tehnologiju i ekološki osvještene projekte, pružajući tako mogućnost stranim investitorima i lokalnim kompanijama da svoje poslovanje učine održivijim i budu u koraku sa svijetom", poručili su organizatori.

Registracija i učešće na događaju su besplatni, a prijaviti se mogu svi predstavnici kompanija, vlade i nevladinog sektora koji žele saznati više o održivom poslovanju i stvoriti nove regionalne kontakte.

Više informacija možete pronaći na web stranici: https://www.posfestival.com/