Investicije
8

Ujedinjeni Arapski Emirati zainteresirani za turizam, građevinu i IT sektor u RS-u

Piše: M. Travar
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U Privrednoj komori regije Banja Luka održani su bilateralni susreti privrednika Republike Srpske i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Predstavnici blizu 20 kompanija iz RS-a i 11 kompanija iz UAE razgovarali su o mogućnostima saradnje u oblasti građevinarstva i industrije građevinskog materijala, turizma, elektrosektora i informacionih tehnologija.

U plenarnom dijelu sastanka, kojem su prisustvovali ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić i predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić, gostima iz Emirata su prezentovani privredni potencijali i prirodna bogatstva RS-a.

"Ovo je prva zvanična posjeta neke zvanične privredne komore, samim tim smo htjeli da steknemo generalni uvid u stanje ekonomije i privrede u Republici Srpskoj kako povećati vanjskotrgovinsku razmjenu. Interesuju nas agrikultura i eksploatacija rudnih resusra u BiH koja je predivna zemlja", rekao je Saeed Bin Nasser Al Talay, predsjednik Privredne komore emiratan Umm Al Quvain.

Predsjednik Privredne komore RS-a Borko Đurić, naglasio je da je vanjskotrgovinska razmjena sa UAE u prošloj godini iznosila svega 10 miliona maraka te da ova posjeta otvara mogućnost da se takav trend promijeni nabolje.

"Ne možemo govoriti o velikom iskoraku, ali možemo o malim pomacima u oblasti poljoprivrede, metalske industrije, rudnih resursa i svemu ostalom u čemu ovdašnje kompanije prepoznaju interes", istakao je Đurić.

Neki od državljana UAE, poput šeika Mohameda Al Qmasimija, vlasnika firme Emirates d.o.o, već su veliki investitori na području BiH i RS. Nakon zabavnog parka Sunnyland, podignutog između Sarajeva i Istočnog Sarajeva, Al Kasimi planira i renoviranje hotela Feri na Velikom Polju na Igmanu.

Nakon sastanka, delegacija privrednika iz UAE je posjetila nekoliko lokalnih kompanija u Banjoj Luci, a za njih je upriličen i turistički obilazak grada na Vrbasu, banje Slatina, kao i rafting spust.

Malo je poznato da su vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata u prethodnom periodu bile zainteresovane za kupovinu dijela aerodroma u Mahovljanima, na kojem su htjeli napraviti kargo centar za prijem, transport i isporuku različite robe. Od konkretizacije tog aranžmana nije bilo ništa, zbog nenaklonosti koja u RS, nažalost, vlada prema arapskim investitorima.