Na rijeci Spreči
307

U Živinicama izgrađen novi most, građani će brže i lakše putovati do Tuzle

A. K.
Foto: Gradska uprava Živinica
Foto: Gradska uprava Živinica
Građani Živinica uskoro će brže i lakše putovati do Tuzle, zahvaljujući novoizgrađenom mostu. Radovi su jučer završeni, a most će biti funkcionalan nakon što nadležno ministarstvo izda upotrebnu dozvolu.

Radovi na izgradnji mosta na rijeci Spreči, na lokalnom putu Ljubače – Suha u Živinicama jučer su zvanično završeni, a sada slijedi procedura izdavanja upotrebne dozvole, za koju zahtjev resornom kantonalnom ministarstvu, upućuje Gradska uprava.

"Navedeni most je već dugo vremena bio u veoma lošem stanju, što je stvaralo velike smetnje u saobraćajnoj komunikaciji stanovništvu iz ovog dijela Živinica. Novoizgrađeni most je urađen sa dvije saobraćajna trake i pješačkim stazama. Most je igrađen na većoj visini od postojeće, kako bi se spriječilo plavljenje na ovom dijelu te je uređeno korito rijeke ispod mosta u prosjeku po 10 metara sa obje strane, uz pristupne puteve", naveo je gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković.

Vrijednost projekta je okvirno 900.000 KM, a za izvođenje radova je bila zadužena firma SE Sarajka.

"Puštanjem u funkciju ovog mosta osigurat će se puno veća sigurnost svih učesnika u saobraćajnoj komunikaciji, smanjit će se saobraćajne gužve na izlazu sa zapadnog dijela grada, a najvažnije je što je omogućeno saobraćanje autobusa sa ovog dijela Živinica za Tuzlu, što do sada nije bilo moguće", dodao je Kamenjaković.

Saobraćanje autobusa preko ovog mosta će skratiti i vrijeme vožnje za đake, studente i ostale građane koji redovno putuju u Tuzlu.