{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


U Živinicama će se graditi prvi pčelarski centar, bit će zaposleno 70 osoba

Piše: A. K./Klix.ba
12.7.2018. u 07:58
364
27
U Živinicama će se graditi prvi pčelarski centar, bit će zaposleno 70 osoba
364
U Živinicama će se graditi prvi pčelarski centar, bit će zaposleno 70 osoba
Na području Živinica će početkom jeseni početi realizacija projekta izgradnje pčelarskog centra u koji će biti uloženo blizu 1.750.000 konvertibilnih maraka, a prema prvim projekcijama posao će dobiti 70 osoba.
Riječ je o prvom centru ovakve vrste u Tuzlanskom kantonu, a smješten na lokalitetu Rudina moći će odgovoriti svim zahtjevima savremenog pčelarstva.

"U centru je predviđeno formiranje pogona za proizvodnju, preradu, punjenje i pakovanje meda, zatim pogona za izradu bazne osnove, a u jednom objektu bi bila zastupljena i pčelarska oprema, mašine...", rekao je za Klix.ba Salim Halilbašić, sekretar živiničkog Udruženja za razvoj i podršku poljoprivrede Pčelica, koje je inicijator realizacije projekta.Pod okriljem centra predviđena je i izgradnja multimedijalne sale koja bi služila za treninge i edukacije pčelara, ali i osnivanje škole pčelarstva koja će biti namijenjena mladim osobama.

Pčelarski dom s 50 pčelinjih zajednicaUspostavljanjem pčelarskog centra stvorit će se preduslovi i za izgradnju pčelarskog doma. U sklopu ovog projekta predviđeno je i formiranje stacionarnog pčelinjaka s 50 pčelinjih zajednica.

"Na našem području još uvijek nije zastupljeno profesionlano pčelarstvo, a uvođenjem savremenih tehnologija u centru i domu osigurali bismo da naši proizvodi budu zastupljeni u većoj mjeri izvan granica Bosne i Hercegovine, što trenutno nije slučaj", istakao je Halilbašić te naglasio da će se nakon realizacije ovog projekta steći uslovi za zaposlenje 70 osoba.

Novac za izgradnju centra će biti osiguran iz budžeta Općine Živinice i Turske uprave za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA), a podršku bi trebala pružiti i Vlada Tuzlanskog kantona.Udruženje za razvoj i podršku poljoprivrede Pčelica osnovano je prošle godine s ciljem zaštite prirodnih resursa i iskorištavanja prirodnih potencijala.

Trenutno ima više od 100 aktivnih članova, a edukacijom i usvajanjem novih vještina žele pomoći pčelarima da povećaju prozvodnju meda, ali i privuku mlade snage da se aktiviraju u ovom poslu.

Razvoj pčelarskog turizma u BiHNakon uspostavljanja pčelarskog centra i doma stvorit će se uslovi i za razvoj pčelarskog turizma u Bosni i Hercegovini.

"Uz potencijale koje nam nudi prirodno okruženje ovdje možemo napraviti veliku priču koja će biti prepoznata i u zemljama okruženja. Mi svake godine uvezemo mnogo više meda nego što ga izvezemo i ta informacija je poražavajuća. Kada pogledamo omjer potrebe i neiskorištenih resursa, moramo napraviti ozbiljan zaokret u ovoj grani poljoprivrede. Nije potrebno veliko ulaganje, ali je sasvim sigurno da bismo mogli ostvariti dobit", naglašava Halilbašić.

Pčelarstvo u našoj zemlji predstavlja i idelanu priliku za održivo samozapošljavanje mladih ljudi, a iz Pčelice poručuju da im je cilj da Tuzlanski kanton postane prepoznatljiv po ovoj grani poljoprivrede, s obzirom na to da raspolaže značajnim prirodnim potencijalima koji bi mogli biti veoma iskorišteni.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: