Početna faza
21

U toku revizija glavnog projekta izgradnje tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Projekt izgradnje tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica, koji je najavljivan godinama, u početnoj je fazi. Kako nam je rekao načelnik Općine Ilidža Senaid Memić, IPSA je uradila glavni projekt, a trenutno se vrši njegova revizija.

"Reviziju će obaviti Komisija Kantona Sarajevo i Općine Ilidža, a nakon toga bi trebalo da bude izabrana stručna firma koja će dati konačan nalaz. Nakon završetka revizije trebalo bi se pristupiti tenderskoj proceduri izbora izvođača", rekao je Memić za Klix.ba.

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj kazao je krajem septembra kako se početak gradnje tramvajske pruge na relaciji Ilidža - Hrasnica očekuje do kraja ove godine. Ministarstvo saobraćaja KS i Općina Ilidža su 4. oktobra potpisali Sporazum o poslovnoj saradnji za realizaciju projekta.

Ukupna finansijska vrijednost ulaganja procijenjena je na 22 miliona KM, a sredstva će se osigurati u budžetima Kantona Sarajevo i Općine Ilidža za 2019. i 2020. godinu. Istaknuto je kako će ovaj projekt doprinijeti razvoju Općine Ilidža, odnosno područja Hrasnice.

Kako se navodi u projektu, ova tramvajska pruga imat će 11 moderno uređenih i opremljenih stanica, a četiri tramvaja bi trebala redovno kružiti na ovoj relaciji.

Ideja o tramvajskoj liniji Ilidža - Hrasnica postoji već nekoliko decenija, ali se na njoj počelo raditi krajem 2014. godine kada je Ministarstvo saobraćaja KS anketiralo i vršilo brojanje putnika u individualnim i vozilima javnog prijevoza kako bi utvrdili kolika je potreba za ovakvom linijom.