Investicije
0

U Sarajevu konferencija o stranim investitorima i bh. zakonodavstvu

FENA
U organizaciji Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) i USAID-a, danas se u Sarajevu održava konferencija "Strani investitori i sektor pravde - stvaranje boljeg poslovnog okruženja kroz otklanjanje prepreka u sektoru pravde".

Direktorica FIPA-e Jelica Grujić istakla je da je motiviranje stranih investitora za ulaganje i dugoročno uspješno poslovanje u BiH prioritetni zadatak bh. vlasti, zbog stimulativnog efekta stranih investicija na rast proizvodnje, izvoza i konkurentnosti Bosne i Hercegovine.

Ona je kazala da FIPA aktivno radi na identifikaciji problema i barijera s kojim se investitori suočavaju, te da redovno predlaže mjere za njihovo otklanjanje ili ublažavanje da bi skrenuli pažnju onih koji donose odluke o pitanjima koja opterećuju privrednike, a koji su generatori ekonomskog rasta i razvoja.

Zamjenik šefa misije Ambasade SAD-a u BiH Nicholas M. Hill naglasio je da američka vlada vjeruje da jačanje vladavine zakona doprinosi zdravoj poslovnoj sredini koja, kada je utemeljena na savremenim zakonima s jednostavnom procedurom implementacije, stimulira investicije, otvara radna mjesta i smanjuje siromaštvo.

Podsjetio je da su na jednoj prošlogodišnjoj konferenciji o sličnoj temi usvojene preporuke za konkretna poboljšanja Zakona o stečajnom postupku, nepokretnoj imovini, postupka registracije firme, te parničnog postupka u trgovačkim sudovima.

"Od tada je Republika Srpska otvorila šalter sale za registraciju firmi i priprema novi zakon kojim bi se ubrzao taj proces, a očekujemo slična poboljšanja i u Federaciji BiH. Današnja konferencija je sjajna prilika da nadogradimo ovaj uspjeh i istražimo druga područja kojim se može ubrzati ekonomski razvoj BiH", rekao je Hill.

Zamjenik ministra pravde BiH Srđan Radulj kazao je da su se dosadašnji napori bh. sektora pravde na planu podrške ekonomskom razvoju BiH, a samim tim i stranim ulaganjima, ogledali kroz aktivnosti definirane strategijom za reformu sektora pravde.

"Tom strategijom definiran je cilj za stratešku oblast "Podrška ekonomskom rastu" kojom je predviđeno da sektor pravde provede mjere za stvaranje povoljnijeg okruženja za održivi ekonomski razvoj BiH, kroz veću primjenu medijacije radi bržeg i jeftinijeg rješavanja privrednih sporova, reformu zemljišne administracije, izradom digitaliziranog sistema upravljanja katastrima, kao i unapređenjem kapaciteta privrednih odjeljenja ili privrednih sudova", potcrtao je Radulj.

U prezentaciji FIPA-e navedeno je da su strani investitori kao glavne probleme u poslovanju u BiH istakli registraciju firmi, izdavanje različitih dozvola - prvenstveno građevinske, izvršni postupak, stečaj i likvidaciju, porezno zakonodavstvo, elektronski potpis, radne dozvole, pristup poticajnim sredstvima, propise iz oblasti obnovljivih izvora energije, zakone o koncesijama, carinske procedure itd.