{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FIPA: Postinvestiranje - recept za povećanje stranih investicija

S
27.6.2013. u 13:38
0
0
FIPA: Postinvestiranje - recept za povećanje stranih investicija
0
FIPA: Postinvestiranje - recept za povećanje stranih investicija
Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija (FIPA) Jelica Grujić izjavila je danas da je cilj programa postinvesticione podrške motivacija postojećih ulagača u BiH iz strateških sektora na reinvestiranje i poboljšanje veza sa lokalnom privredom.
Grujićeva je na konferenciji za novinare u Sarajevu predstavila rezulatate ovog programa, koji FIPA realizuje u okviru Projekta poboljšanja poslovnog okruženja i konkurentnosti u BiH, a koji Savjet ministara BiH provodi sa Međunarodnom finansijskom korporacijom, članicom Grupacije Svjetske banke.

"U proteklih šest mjeseci, FIPA je zajedno sa partnerima posjetila 20 firmi koje imaju strani ulog, a spadaju u grupu malih i srednjih preduzeća i do sada su investirale oko 80 miliona eura. Ta preduzeća pripadaju metalskom sektoru, autoindustriji, poljoprivredi i tekstilnoj industriji, koje zajedno zapošljavaju 3.366 radnika", navela je Grujićeva.

Prema njenim riječima, 13 od tih 20 kompanija već je najavilo da će do kraja godine investirati dodatnih 15 miliona evra i zaposliti još oko 400 radnika.

Grujićeva je najavila da je planiran obilazak još 10 preduzeća, te da će program trajati tri godine.

Ona je upozorila da se ove kompanije suočavaju sa brojnim poteškoćama koje koče njihov privredni razvoj, a tiču se najčešće političke nestabilnosti u BiH, dugih i skupih procedura, visine taksi, radnog zakonodavstva, loše infrastrukture, netransparentnosti subvencija i podsticaja itd.

Grujićeva je dodala da strane direktne investicije bilježe blagi rast.

Prema preliminarnim podacima Centralne banke BiH, u 2012. godini zabilježeno je 963,4 miliona KM, a zvanični podaci biće objavljeni u septembru.

Prema podacima Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, čija se metodologija evidentiranja stranih investicija nešto razlikuje od Centralne banke BiH, iznos stranih ulaganja u prva četiri mjeseca ove godine bio je oko 77,8 miliona KM, što predstavlja pozitivan rast u odnosu na isti period prošle godine.

Menadžer Međunarodne finansijske korporacije Tarik Šahović rekao je da pomenuti program već za prvih šest mjeseci bilježi pozitivne efekte i pokazuje da je riječ o projektu podrške i brige za postojeće aktivne investitore, koji će reinvestiranjem obezbijediti nova radna mjesta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: