Italijanska investicija
80

U Prijedoru će se proizvoditi vagoni za vozove

M. P.
Potpisan je ugovor o kupoprodaji zemljišta
Potpisan je ugovor o kupoprodaji zemljišta
Poslovna slika Prijedora uskoro bi mogla biti promijenjena. Kazao je ovo Žarko Kovačević, zamjenik gradonačelnika Prijedora, nakon sastanka s italijanskim investitorom Giuseppeom Franchijem, vlasnikom firme Bosancar.

Naime, prilikom Franchijeve posjete Prijedoru potpisan je ugovor o kupoprodaji zemljišta radi investicije koja će biti realizovana u novoj industrijskoj zoni Aerodrom 4.

"Grad je preuzeo obavezu da u narednih šest mjeseci investira u infrastrukturu. Ovo je prva investicija Bosancara u Prijedor, a nadam se da će ih biti još. Drago mi je da investitori iz Italije imaju poslovnu politiku naklonjenu Bosni i Hercegovini, a nadamo se da će i ostali investitori razmišljati tako, da će doći kod nas, a ne da samo vode naše radnike u druge zemlje", kazao je Kovačević.

Franchi je podsjetio kako je prvu investiciju u BiH napravio 2004. godine u Bosanskoj Krupi, gdje imaju pogon površine 17.000 kvadratnih metara i gdje su uložili više od 24 miliona maraka.

"Zajedničkim snagama se biznis ovog investitora može razviti do neslućenih granica. Njemu je plan da zaposli 300 radnika u narednih četiri-pet godina, a prosjek plata njegovim radnicima u Bosanskoj Krupi je između 1.500 i 2.000 KM. Zaista ne sumnjam da će pred njegovim vratima sutra biti veliki broj radnika koji žele sebi osigurati egzistenciju u Prijedoru", kazao je Aleksandar Drljača, v. d. direktora Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora Preda – PD.

Firma Bosancar bavi se proizvodnjom kabina za poljoprivredne mašine, kamione, industrijska vozila, a u Prijedoru namjeravaju proizvoditi vagone za vozove.