U Novom Sadu se gradi fabrika čokolade. Godišnje će proizvoditi 50.000 tona

U Novom Sadu se gradi fabrika čokolade. Godišnje će proizvoditi 50.000 tona
22
S
SRNA
5.3.2020. u 11:49
38
komentara
22

dijeljenja
U Novom Sadu se gradi fabrika čokolade. Godišnje će proizvoditi 50.000 tona
Polaganjem kamena temeljca, danas je u Novom Sadu zvanično počela izgradnja fabrike čokolade švicarske kompanije Barry Callebaut, investicije koju je Srbija podržala sa 14,2 miliona eura budžetskih sredstva.
Svečanosti polaganja kamena temeljca prisustvovao je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je naglasio da će ova fabrika mnogo značiti za prehrambenu i prerađivačku industriju Srbije.

"Ona će stvoriti dodatni lanac zapošljavanja i profita u zemlji. Ujedno, imaćemo supstituciju uvoza čokolade i drastično povećan izvoz", rekao je Vučić novinarima poslije polaganja kamena temeljca za fabriku čokolade.

On je dodao da će plate inženjera i tehnologa u fabrici biti na evropskom nivou, dok će radnici imati primanja iznad prosjeka u Srbiji.

Vučić je naglasio da kompanija Barry Callebaut ima najbolju tehnologiju za proizvodnju čokolade u Evropi, kao i da je njihov dolazak u Srbiju od ogromnog značaja za ekonomiju zemlje.

Svečanosti početka izgradnje fabrike čokolade prisustvovali su i glavni izvršni direktor kompanije Antoine de St-Affrique, kao i generalni direktor te kompanije Stojan Kemera, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, pokrajinski premijer Igor Mirović i predsjednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor.

Ukupna vrijednost fabrike čokolade u Novom Sadu procijenjena je na 45 miliona eura u periodu od pet godina.

U toj fabrici bi narednih godina posao trebalo da nađe oko stotinu radnika.

Pogon "Beri Kalebo" u Novom Sadu trebalo bi da godišnje proizvede 50.000 tona čokolade.
Prijavi grešku


Komentari (38)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...