Investicije
27

U Londonu održan okrugli sto pod nazivom "Investirati u BiH"

FENA
U organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine u Londonu i Ministarstva vanjskih i Komonvelt poslova Ujedinjenog Kraljevstva (UK) danas je u Ambasadi BiH u Londonu održan okrugli sto pod nazivom "Investirati u BiH".

Na okruglom stolu učstvovao je veliki broj eminentnih predstavnika kompanija iz Ujedinjenog Kraljevstva, kao i predstavnici diplomatsko-konzularne mreže akreditiranih u Londonu.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Ujedinjenom Kraljevstvu Branko Nešković pozdravnim govorom otvorio je skup, te istaknuo sve prednosti ulaganja u BiH od geografskih do tradicijskih.

Nešković je naglasio da je BiH oduvijek bila spona istoka i zapada, koju u novim okolnostima može iskoristiti u privlačenju stranih investicija i s jedne i s druge strane.

Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u BiH Edward Ferguson naglasio je da za svoje tri godine boravka u BiH ima razlog za optimizam jer je veliki broj britanskih kompanija koje se interesiraju za oblik ulaganja u BiH.

Dodao je da će taj broj biti veći kada se završe započeti reformski procesi u Bosni i Hercegovini, kao i da će još bolji rezultati biti prezentirani na Forumu o zapadnom Balkanu u Londonu sljedeće godine.

U radnom dijelu okruglog stola svoja izlaganja imali su direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH Gordan Milinić, savjetnica u Uredu ministra vanjskih poslova BiH Biljana Jošić-Bajić i šefica Odsjeka ekonomske diplomatije u MVP Tanja Milašinović-Martinović.

Oni su predstavili ekonomske sektore za koje vlada najveći interes kod stranih investitora, prednosti ulaganja u BiH kao i nove projekte za koje se mogu javiti potencijalni ulagači, saopćeno je iz MVP-a BiH.