Sve u znaku tenisa
40

U Banjoj Luci se pored teniskih terena gradi i skulptura reketa i to na kružnom toku

B. R.
Postavljanje skulpture u blizini teniskog centra u Banjoj Luci (Foto: Grad Banja Luka)
Postavljanje skulpture u blizini teniskog centra u Banjoj Luci (Foto: Grad Banja Luka)
U Banjoj Luci je u toku izgradnja, tj. proširenje teniskog centra čiji je sastavni dio velika skulptura reketa. Ova kontroverzna građevina bi trebala biti mjesto odigravanja skorog ATP turnira "Srbija Open 2023".

Gradske vlasti su objavile da je u toku postavljanje skulpture duge 15 metara i visoke pet metara. Postavlja se u središtu kružnog toka, tj. turbo rotora koji je također u izgradnji.

Prema riječima nadležnih, privodi se kraju izgradnja novog kružnog toka u Ulici olimpijskih pobjednika. Ovim povodom oglasio se banjalučki gradonačelnik Draško Stanivuković (PDP).

"Tako sam sretan i ponosan dok gledam našu Banja Luku kako raste i razvija se. Impozantna skulptura reketa krasit će prvi rotor kružni tok u našem gradu. Ovo je prva u nizu skulptura koje smo kreirali za ovaj potpuno novi dio našeg grada", istakao je Stanivuković.

Teniski centar se gradi u blizini Parka "Mladen Stojanović", imat će kapacitet za 6.000 gledalaca i koštat će 23 miliona KM. Izgradnja je počela u novembru prošle godine, ali je građevinska dozvola, i to samo za pripremne radove, izdata 20. januara.

Stanivuković je krajem prošlog mjeseca potvrdio da je policija izvršila pretres u Gradskoj upravi zbog izgradnje ovog centra. Organizacija Transparency International je u februaru Vladu Republike Srpske i Grad Banja Luku prijavila Agenciji za javne nabavke Bosne i Hercegovine, smatrajući da je izbjegla Zakon o javnim nabavkama.

Gradonačelnik uvjerava da je sve rađeno po zakonu, a teniski turnir "Serbia Open 2023" bi trebao biti održan u drugoj polovini ovog mjeseca.