Važan projekat
23

U aprilu planirana izgradnja vangradske dionice gradske magistrale u Zenici

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Vlada Zeničko-dobojskog kantona dala je saglasnost za nastavak projekta realizacije vangradske dionice Glavne gradske magistrale čime bi se nakon godina čekanja kompletirao ovaj projekt.

Izgradnja vangradske dionice Glavne gradske magistrale u Zenici koja bi povezala gradsku dionicu sa uključenjem na autoput A1 već u martu bi trebala biti konkretizovana s početkom realizacije radova.

Ranije su u dva navrata bili raspisani tenderi za realizaciju projekta, ali bez ranije riješenih imovinsko-pravnih odnosa i osiguranja građevinske dozvole. Vlada ZDK s nadležnim ministarstvom je konkretizovala korake i osigurala više od milion KM za prvi dio radova.

Ovo nam je potvrdio ministar prometa Zeničko-dobojskog kantona Adnan Šabani.

Adnan Šabani (Foto: Klix.ba)
Adnan Šabani (Foto: Klix.ba)

"Mi smo uspjeli riješiti sve procedure za eksproprijaciju 15 parcela i one su poslane u Federalni geodetski zavod gdje se još čekala odluka Vlade ZDK o osiguranim novčanim sredstvima. Sve smo predali i oni će na Vladi FBiH donijeti odluku o ulasku u posjed. Mi ćemo potom ići u pretvorbu poljoprivrednog u građevinsko zemljište i ishodovanje dozvole tako da bi sve moglo biti završeno do polovine marta", kazao nam je Šabani.

Dodao je da je na održanoj sjednici Vlade ZDK usvojen plan utroška sredstava posebno za nove puteve, između ostalog i za vangradsku dionicu GGM-a.

"Osigurali smo i sredstva za 1,2 od ukupno četiri kilometra dužine vangradske dionice GGM-a. Uporedo s gradnjom, rješavat ćemo imovinsko-pravne odnose u nastavku dionice tako da bismo odmah po završetku prvog dijela osigurali sve za nastavak još 1,5-2 kilometra ceste", pojašnjava Šabani.

Projekt prvog LOT-a vangradske dionice GGM-a (Foto: Klix.ba)
Projekt prvog LOT-a vangradske dionice GGM-a (Foto: Klix.ba)

Na pitanje da li će javna preduzeća praviti problem i usporavati projekt zamjenom svojih cijevi, rekao je da će svi uporedo raditi svoje radove izvan pojasa ceste te da neće jedni ovisiti od drugih.

"Ukoliko bude sve po planu, mašine bismo mogli imati već u aprilu nakon raspisanog poziva za gradnju 1,2 kilometara ceste", zaključio je Šabani.