Investicije
29

Švicarska u naredne tri godine ulaže 65 miliona eura u BiH

FENA
Andre Schaller
Andre Schaller
U organizaciji Švicarske ambasade u Bosni i Hercegovini i Ministarstva vanjskih poslova BiH danas je u Sarajevu prezentirana Švicarska strategija za saradnju s BiH za period od 2013. do 2016. godine koja je predvidjela da će u tom periodu biti uloženo oko 65 miliona eura u projekte zapošljavanja, razvoja privrede i lokalne uprave.

Kako je danas istaknuto, Švicarska i Bosna i Hercegovina dugogodišnji su partneri, a iznesen je i podatak da je Švicarska u različite projekte razvoja BiH od 1996. godine do danas uložila više od 400 miliona eura.

Ambasador Švicarske u BiH Andre Schaller u obraćanju je naglasio da će javni resursi Švicarske uložiti na kooridniran način u projekte kojih će se odnositi na zapošljavanje i zdravstvenu zaštitu, a imat će za cilj dugoročni razvoj BiH.

Strategija za saradnju, kazao je Schaller, predstavlja okvir za sve programe koji se provode, posebno u domenima lokalne uprave, zapošljavanja, zdravsta i migracija, a strategijom se želi postići učinak za poboljšanje života građana običnih ljudi u BiH, kao i prevazići etničke podjele.

Budući da je ova strategija urađena u bliskoj saradnji s Evropskom unijom, ambasador Schaller je apelirao na bh. političke lidere da što prije nađu kompromis za implemenatciju presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci", najviše zbog toga što će implementacija ove presude ostaviti otvorena vrata za put BiH ka EU.

Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija je naglasio da činjenica da je strategija urađena u saradnji Švicarske s bh. institucijama i nevladinim sektorom oslikava prave potrebe BiH, a ovakvom strategijom u vremenu finansijske krize Švicarska se pokazala kao zemlja koja na svaki način želi pomoći BiH, jer povećanje sredstava za 20 posto u odnosu na prethodne četiri godine govori mnogo.

"Pristup Švicarske je odličan i pokazuje da bez obzira na političke probleme u BiH njihova politika daljnje podrške u konkretnim projektima, koji znače bolji život za običnog čovjeka na lokalnom nivou, ne može biti pogrešan pristup", smatra Lagumdžija.

Od Švicarske BiH može mnogo naučiti, kaže Lagumdžija, jer je to zemlja koja je uspjela pomiriti građansko i nacionalno u ervopskom okruženju i tako institucionalizirala multietničko građansko društvo u kojem su Njemci, Italijani i Francuzi iznad svega Švicarci.

Učeći od njih, ističe Lagumdžija, BiH može postići svoj primarni cilj, a to je da postane zemlja koja je zrela i sposobna da živi po evropskim vrijednostima.

Prezentaciji strategije prisustvovali su brojni gosti - predstavnici bh. institucija, diplomatskog kora, nevladinog sektora i akademske zajednice.