{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Strane investicije rastu, uprkos krizi

S
31.5.2009. u 11:34
0
4
Strane investicije rastu, uprkos krizi
0
Strane investicije rastu, uprkos krizi
Za prva četiri mjeseca ove godine stranci su u BiH uložili 126,4 miliona eura - prema podacima Agencije za unapređenje stranih investicija BiH - u ovom periodu najviše je uložila Austrija, nešto više od 35,6 miliona eura, dok je na drugom mjestu Slovenija, iako je investirala dvostruko manje - oko 16 miliona eura.
Nema pouzdanih podataka o tome koliko su stranci investirali u Republiku Srpsku (RS), a koliko u Federaciju BiH (FBiH). Izvjesno je samo da, uprkos svjetskoj ekonomskoj krizi i recesiji, strane investicije u BiH bilježe blagi rast u odnosu na višegodišnji prosjek.

Potvrđuje to i podatak da su za minulih 15 godina u razna preduzeća u BiH stranci uložili 5,6 milijardi eura. Kada se taj iznos podijeli sa brojem godina i mjeseci, jasno će se vidjeti da su u ovoj godini već registrovana natprosječna strana ulaganja.

Ipak, niko još pouzdano ne zna koliko će ovdašnja preduzeća privući stranih investitora do kraja godine. Uprkos ekonomskoj krizi, analitičari tvrde da će se za dobre projekte uvijek pronaći dovoljno novca. Pitanje je samo koliko ima kvalitetnih projekata za koje stranci vjeruju da mogu da im donesu profit.

Osim toga, od presudne važnosti svakako će biti i činjenica kakav će kreditni rejting u svijetu imati BiH u drugoj polovini ove godine, i za koju bonitetsku kuću će se opredijeliti strani investitori.

Najveća i najpoznatija bonitetna kuća na svijetu "Dun & Bradstreet" (Dan i Bredstrit), iza koje stoji iskustvo od 170 godina, svrstala je BiH među visoko rizične zemlje za strana ulaganja u regionu i dodijelila joj kreditni rejting "DB 5c". Prema njihovoj ocjeni, ispred BiH su sve zemlje u regionu, pa čak i Albanija i Makedonija.

Ako to bude najvažnije mjerilo stranim investitorima, onda bi mnoge stvari mogle biti sporne. Međutim, bar za sada, činjenice govore da će se strani investitori radije prikloniti mišljenju jedne druge bonitetne kuće. U decembru prošle godine međunarodna rejting agencija "Standard & Poors" dodijelila je BiH kreditni rejting "B plus sa stabilnim izgledima".

Njihovi stručnjaci su procijenili da BiH ima dugoročno značajan potencijal da ostvaruje ekonomski rast i povoljan ambijent za strana ulaganja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: