FIPA
2

Strane investicije povećane za 200 miliona KM nakon stišavanja priče o referendumu

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prema posljednjim objavljenim preliminarnim podacima Centralne banke BiH, iznos stranih investicija u BiH u 2016. godini dosegao je 460,6 miliona KM, što znači da je u posljednjem kvartalu prošle godine realizovano još skoro 200 miliona KM novih stranih investicija.

Mada ovaj iznos još nije konačan i vjerovatno će biti korekcija koje će strane investicije u BiH približiti na blizu pola milijarde maraka, ovi podaci u potpunosti potvrđuju prognoze FIPA-e o poboljšanjima u četvrtom kvartalu.

Naime, u prvom kvartalu prošle godine napravljen je dvostruki prebačaj iznosa stranih investicija, ali su nakon toga u drugom i trećem kvartalu nestabilna politička situacija te negativne konotacije usljed referenduma, spominjanja secesije i rata, negativno utjecali na potencijalne investitore koji su u direktnim kontaktima postavljali pitanja o političkoj situaciji i izražavali brigu za kapital koji bi eventualno investirali, ističu iz FIPA-e.

FIPA je nastojala u okviru svojih mogućnosti zadržati investitore, objašnjavajući da se radi o prolaznoj situaciji izazvanoj predizbornom kampanjom i da će se već u oktobru uvjeriti da se situacija normalizuje. Zato je četvrti kvartal koliko-toliko popravio katastrofalno stanje iz drugog i trećeg kvartala i iznos stranih investicija u prošloj godini povećao za blizu 200 miliona KM, navode u saopćenju za javnost dodavši da je FIPA i u ovoj godini i pored povremenih perioda političke krize i nestabilnosti u Bosni i Hercegovini nastavila intenzivan rad s potencijalnim stranim investitorima, pa naglašavaju da unapređenje stranih investicija zahtijeva koordiniran i sistematski pristup i aktivnosti svih relevantnih institucija na unapređenju poslovnog ambijenta i političke stabilnosti.