Investicije
239

Srušena bivša zgrada Feroelektra, uskoro početak izgradnje luksuznog hotela u centru Sarajeva

Piše: S. H.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Rušenje bivše zgrade kompanije Feroelektro, koje je započelo u januaru, konačno je završeno. Za manje od mjesec dana na tom mjestu očekuje se početak izgradnje luksuznog hotela, koji će imati identičan vanjski izgled kao i zgrada koja je srušena.

Nekadašnja zgrada Feroelektra prekoputa Katedrale u Sarajevu zapaljena je tokom rata. Sve ove godine taj ruševni objekat bio je podsjetnik nemilih događaja iz prošlosti. Ipak, sve to će u neku ljepšu budućnost pokušati pretvoriti Općina Stari Grda i turski biznismen Fatih Kol, koji će na tom mjestu izgraditi novi luksuzni hotel sa 56 soba.

Kol od 2006. godine živi u Sarajevu, gdje je i osnovao svoju firmu. Sa općinom Stari Grad dogovorena je saradnja i podjela vlasničke strukture na osnovu koje će Općina biti vlasnik 65 posto, a Kol 35 posto objekta,

Kol kao glavni investitor planira izgradnju ekskluzivnog hotela sa 56 soba i garaže na četiri etaže, u koji će uložiti oko 10 miliona eura.

Stara zgrada rušena je postepeno i pažljivo jer se nalazi uz samu gradsku saobraćajnicu, zbog čega je odvoz materijala bio otežan. Rušenje zgrade koštalo je 90.000 KM.

Da se ne bi narušio izgled stare jezgre grada vanjski dio hotela bit će izgrađen identično kao i bivša zgrada Feroelektra, dok će unutrašnjost objekta biti moderno dizajnirana i opremljena.