{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sindikat ŽRS: Neki žele da prodaju atraktivne lokacije i dijelove preduzeća

F
18.4.2012. u 13:09
0
1
Sindikat ŽRS: Neki žele da prodaju atraktivne lokacije i dijelove preduzeća
0
Sindikat ŽRS: Neki žele da prodaju atraktivne lokacije i dijelove preduzeća
Oni koji zagovaraju stečaj u Željeznicama Republike Srpske žele da prodaju atraktivne lokacije i dijelove tog preduzeća za koje su zainteresirani neki strani investitori, tvrde sindikati.
Najave mogućeg stečaja u Željeznicama RS-a kao neprihvatljivo rješenje ponovo su danas odbacili predstavnici Samostalnog sindikata Saobraćajno transportne-djelatnosti tog javnog preduzeća, upozorivši da će se svim zakonskim sredstvima suprotstaviti takvim mjerama.

Predsjednik tog sindikata Zlatko Marin iznio je i optužbe da je to javno preduzeće iskorišteno za tzv. političko zapošljavanje.

"Višak radnika u Željeznicama RS-a se pojavio na prošlim izborima kada je primljeno dosta radnika koji nemaju veze sa željezničkom strukom i vjerovatno neko iz političkih razloga ne dozvoljava da se taj višak riješi", rekao je Marin na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

I član Glavnog odbora Samostalnog sindikata održavanja šinskih vozila Goran Čamdžić rekao je da sindikati ne mogu podržati ideju stečaja i zbog toga što se manipuliše terminima radni i dirigovani stečaj, koje zakon u RS-u ne poznaje.

Ponovio je i tvrdnje da rukovodstvo tog preduzeća ne ispunjava ugovor koji je još lani potpisan između Vlade, Željeznice i sindikata, te da radnicima nisu isplaćena dugovanja, koja u ukupnom iznosu prelaze 26 miliona.

Navodi da se približava i termin kada Vlada mora da ispuni garancije isplate svih dugovanja prema zaposlenima, koji su zadnju plaću dobili za decembar, zadnji topli obrok za oktobar, a gotovo godinu dana im se ne isplaćuje naknada za prijevoz.

Ranije je rukovodstvo tog preduzeća tvrdilo da je oko 1.000 radnika Željeznica RS-a tehnološki višak, a da bi se sadašnji broj radnika od 3.400 trebalo da smanji kroz reaorganizaciju te kompanije.

Međutim, osim najava, nije se dalje otišlo u tom poslu niti je provedena sistematizacija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: