Investicije
0

SBF: Sad je pravo vrijeme za investiranje u BiH

FENA
Hiljadu gostiju, 650 stranih i domaćih privrednika, 250 predstavnika medija, više od 100 zvaničnika, gotovo 140 prijavljenih projekata, 190 B2B sastanaka, 30 zemalja učesnica, deset velikih ugovora, hiljadu pozitivnih utisaka, kratki je rezime ovogodišnjeg Sarajevo Business Foruma koji se od 16. do 18. maja održao u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Danima prije početka najveće investicijske konferencije jugoistočne Evrope 3. Sarajevo Business Foruma mediji su pisali o dolasku stranih investitora i pripremanju domaćih projekata.

Organizatori najvećeg poslovnog događaja u regionu Bosna Bank International (BBI) i Islamska razvojna banka (IDB) mjesecima su radili na pripremama.

"Građanima BiH i regiona želimo donijeti prosperitet i vjeru u bolje sutra", kazao je na svečanoj ceremoniji otvaranja 3. Sarajevo Business Foruma u zgradi Parlamenta BiH direktor BBI Banke Amer Bukvić obraćajući se brojnim gostima, investitorima, privrednicima i visokim zvaničnicima.

"Da u svijetu postoji ogroman interes za BiH, kao i cijelu regiju, svjedoči činjenica da su na ovaj forum došli investitori iz zapadne Evrope, Sjeverne Amerike, Bliskog istoka, Kine i Japana. Njihovo prisustvo ovdje je svjedočenje da SBF nudi brojne prilike investitorima", kazao je predsjednik Islamic Development Bank dr. Ahmad Mohamed Ali.

"Ako imate hrabrosti da investirate u BiH i ako se potrudite vidjećete da je BiH zemlja velikih mogućnosti", naglasio je investitorima na otvaranju 3. Sarajevo Business Foruma predsjedavajući Predsjedništva BiH i pokrovitelj Foruma Bakir Izetbegović.

U okviru prve plenarne sjednice „Economic prospects of South-East Europe and Regional Cooperation” o BiH i njenim potencijalima govorili su Ali Babacan, zamjenik premijera Republike Turske, Sheikh Ahmad bin Jassim Al-Thani, generalni direktor „ Al Jazeera Network“, Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH, Mehdi Eker, ministar poljoprivrede i stočarstva Republike Turske, Vefahan Ocak, specijalni predstavnik generalnog sekretara Organizacije islamske konferencije (OIC).

U okviru drugog dijela plenarne sjednice o temi “South-East Europe as an Island of Economic Development”, govorili su: Hüseyin Aydin, predsjednik Asocijacije banaka Turske i direktor Turkish Ziraat Bankasi A.Ş, Ankara, Patrick S. Moon, ambasador SAD-a u BiH, Libor Krkoska, direktor bh. ureda Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD), Murat Yalçintaş, zamjenik predsjednika Udruženja turskih privrednih komora (TOBB) i predsjednik privredne komore Istanbula, Hayrettin Kaplan, generalni direktor Turk Eximbank Export Credit Bank, prof.dr. Murat Yulek, zamjenik rektora THK univerziteta i stručnjak konsultantske kuće PGlobal iz Turske, Per Kjellerhaug, IFC regionalni direktor, Jelko Kacin, član Parlamenta Evropske unije uime Slovenije, dr. Adil Bushnak, predsjednik Bushnak Group iz Kraljevine Saudijske Arabije.

Prvog dana Foruma potpisan je Memorandum o razumijevanju između T. C. Ziraat Bankasi A. S. iz Ankare, Bosna Bank International (BBI) i Turkish Ziraat Bank Bosnia o uspostavljanju kreditne linije od 100 miliona eura koju je osigurala Turkish Ziraat banka iz Ankare, a koja je namijenjena za poticaj ruralnom razvoju Bosne i Hercegovine.

Osim ovog ugovora potpisani su i memorandumi o razumijevanju kojim je Islamic Development Bank kupila udio u BBI Real Estate i postala većinski vlasnik ove kompanije i memorandum o razumievanju između ENOC International Sales, naftne kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i kompanije Eurolube kojim je Eurolube postao distributer i zastupnik naftnih derivata ENOC-a za područje Balkana.

Jedan od značajnijih rezultata SBF-a je jačanje regionalne saradnje potpisivanjem sporazuma o priključenju četiriju bh. kompanija regionalnom građevinskom konzorciju Feniks, koji predstavlja novu građevinsku silu s područja jugoistočne Evrope.

Drugog i trećeg dana investitorima iz svijeta predstavljeni su projekti iz turizma, poljoprivrede, infrastrukture, građevinarstva, obrazovanja, energije, finansija i industrije.

Upriličeno je više od 190 B2B sastanaka, a mnogi investitori su produžili boravak u BiH da bi posjetili kompanije i mjesta za investiranje za koja su zainteresirani.

Na dan zatvaranja, 18. maja, također je potpisano pet vrijednih ugovora.

Agencija za kooperaciju vlade Rupublike Turske (TIKA) i Univerzitet u Tuzli potpisali su ugovor u vrijednosti 290 hiljada eura za rekonstrukciju biblioteke i studentskog servisa u Tuzli.

Saudijski biznismen bosanskog porijekla dr. Adil Bushnak, osnivač i predsjednik Bushnak group osnovao je Fondaciju “Mostovi nade” s turskim biznismenom Muzafferom Cilekom, predsjednikom Fondacije BIGMEV.

Cilj Fondacije bit će promoviranje BiH i investicijskih prilika Balkana stranim investitorima.

Investitori iz Kraljevine Jordan, kompanija “Al Rakha Investment” potpisala je ugovor s bh. kompanijom “Agro-Eco Food” iz Blagaja za saradnju u dijelu za uzgoj i preradu poljoprivrednih proizvoda te razmjenu stručnih znanja.

Bh. kompanija “Apimed” iz Sanskog Mosta, koja je prethodnih godina na Sarajevo Business Forumu pronašla stranog investitora, na ovogodišnjem SBF-u potpisala je memorandum o razumijevanju s kompanijom “Lativa”, koji će unaprijediti i proširiti proizvodne kapacitete ove kompanije u oblasti proizvodnje i prerade voća te uzgajanja ovaca i koza.

Nastavak uspješne saradnje između kompanije „Mimar“ d.o.o. iz Cazina i kuvajtskog investitora Mejwel Al Daihanija nastavljena je na ovogodišnjem SBF-u potpisivanjem ugovora za izgradnju fabrike za obradu drveta u vrijednosti od tri i po miliona KM.

Osim ugovora koji su potpisani na oficijelnim ceremonijama tokom tri dana trajanja Sarajevo Business Foruma, mnogo dogovora postignuto je i u direktnim razgovorima privrednika i investitora koji su se održavali paraleleno s panelima na mjestu održavanja Foruma ali i za vrijeme održavanja večera na kojima su privrednici iz regiona razgovarali sa stranim investitorima.

"Zajedno smo radili da od Sarajeva napravimo ekonomski centar regije i u tome smo uspjeli. Posvećenost Vlade ovom forumu govori o njenoj spemnosti da sluša investitore i nakon 20 turbulentnih godina, mislim da je došlo vrijeme za ekonomiju", rekao je na zatvaranju Foruma Amer Bukvić, direktor BBI banke, saopćio je SBF Media Team.