Investicije
0

Bukvić: Treći Sarajevo Business Forum donio konkretne rezultate

FENA
Amer Bukvić
Amer Bukvić
Na Sarajevo Business Forumu (SBF,) 3. međunarodnoj investicijskoj konferenciji, održanoj u organizaciji Bosna Bank Internationala i Islamske banke za razvoj (IDB), tokom tri dana potpisano je deset sporazuma i obavljeno oko 150 poslovnih pregovora, a investitorima je prezentirano 137 projekta vrijednosti 8,5 milijardi eura.

Direktor BBI-a Amer Bukvić danas je tokom završnog panela istaknuo da su investitori iz 30-ak zemalja svijeta najviše interesa pokazali za energetski sektor te ocijenio da je ovogodišnji Sarajevo Business Forum bio veoma uspješan i da je time otvoren novi proces analiza i pregovora s investitorima, ali i zapošljavanja, čiji će se rezultati vidjeti narednih mjeseci.

Prvog dana ovog foruma, u srijedu, potpisano je pet ugovora, među kojima je i onaj o ulasku četiriju bh. kompanija u međunarodni konzorcij održive gradnje Feniks, koji je do sada udruživao slovenska i srbijanska preduzeća, dok je pet ostalih ugovora potpisano danas.

Oni se odnose na saradnju za rekonstrukciju biblioteke i studentskog servisa Univerziteta u Tuzli, podršku fondaciji "Mostovi nade" , podršku kompaniji Agro-eco-food iz Blagaja u poljoprivrednoj proizvodnji, nadogradnju saradnje kompanija Apimed Sarajevo i Lativa Sarajevo u proizvodnji i preradi voća i uzgajanja stoke te zajedničku izgradnju fabrike za obradu drveta u Cazinu kompanija Mimar i Mejwel Al-Daihani.

Inače na SBF-u su bili predstavljeni projekti iz turizma, građevinarstva, poljoprivrede, energetskog sektora, infrastrukture, finansijske industrije i oblasti edukacije.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj danas je tokom zatvaranja Foruma kazao da je Sarajevo postalo mjesto gdje se sastaju projekti i pozvao sve učesnike da se i ubuduće pridruže ovome skupu i da Sarajevo zaista bude mjesto poslovnih ljudi.

Ideja Sarajevo Business Foruma, kako je rečeno, jest dugoročna, a velike investicije ne mogu završiti u samo godinu ili dvije. Za to su potrebni dugotrajni pregovori i kontakti. Iz tog razloga većina ranije ugovorenih projekata je još u fazi realizacije.

Organizatori SBF-a, BBI banka i Islamska razvojna banka (IDB) preuzeli su na sebe obavezu da u BiH dovedu što više stranih investitora koji će vidjeti šta im ova zemlja nudi. Popravljanje imidža zemlje u svijetu prvi je korak ka dovođenju stranih investitora.

Trećem SBF-u je prisustvovalo oko 1.000 gostiju, među kojima je bilo i 100 visokih zvaničnika. Skup je pratilo i 250 novinara iz cijelog svijeta.