{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Saudijski princ gradi neboder od 1,6 km

S
SRNA
18.6.2013. u 11:43
0
144
Saudijski princ gradi neboder od 1,6 km
0
Saudijski princ gradi neboder od 1,6 km
Alwaleed bin Talal (Foto: AFP)
Saudijski milijarder princ Alwaleed bin Talal izjavio je da razmatra uslove u najvećim svjetskim gradovima, uključujući Šangaj, Moskvu, London i New York, kao lokacije za gradnju nebodera visine jedne milje (1,6 kilometara).
Ukoliko ovaj plan bude realizovan, zgrada će ubjedljivo nadmašiti sadašnjeg rekordera, toranj Burj Khalifa u Dubaiju, visine 828 metara, kao i kilometarski Kingdom toranj u saudijskom gradu Džedi, koji se trenutno gradi.

Saudijski princ pozvao je najvećeg građevinskog investitora iz Dubaija, kompaniju Emaar Properties, da se pridruži Kingdom Holdingu u realizaciji ovog projekta.

"Trenutno pregovaramo i procjenjujemo mogućnost gradnje nebodera visine jedne milje. Potrebni su nam dobri partneri. Pozivamo Emmar da se udružimo i vidimo kako da napravimo ovaj toranj negdje u svijetu", izjavio je princ Reutersu.

On nije precizirao kako će projekt biti finansiran ako bude usvojen, niti kada bi mogao biti završen. Princ je rekao da cijena gradnje još nije utvrđena.

"Sada pozivam velike gradove širom svijeta, poput Šangaja, Moskve, New Yorka, Londona i regionalnih gradova na Bliskom istoku, da nam se jave i dostave svoje ponude", rekao je Alwaleed.

On je naglasio da će zemlje koje žele da ovaj toranj bude izgrađen na njihovoj teritoriji morati da ponude atraktivne finansijske uslove, poreske olakšice i ostale oblike podrške države.

Stručnjaci kažu da gradnja nebodera visine jedne milje nije nemoguća, ali da to donosi određene tehničke izazove, poput ekonomičnog snabdijevanja vodom na toj visini.

Toranj Kingdom, koji će biti visok kilometar, koštat će oko 900 miliona eura, a u njemu će se nalaziti hotel, trgovinski kompleks i luksuzni stambeni dio. Očekuje se da će zgrada biti završena 2017. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: