Futuristička Trojena
101

Saudijci će usred pustinje imati skijalište kao dijela grada vrijednog 500 milijardi dolara

B. R.
Idejno rješenje saudijskog skijališta Trojena (Screenshot: YouTube Neom)
Idejno rješenje saudijskog skijališta Trojena (Screenshot: YouTube Neom)
Usred saudijske pustinje bit će izgrađeno futurističko skijalište Trojena koje će se tri mjeseca tokom godine koristiti za skijanje, dok će se tokom ostatka godine koristiti za vodene sportove i brdski biciklizam.
Skijalište će biti na planinama Neona - futurističkog grada čija će izgradnja koštati čak 500 milijardi dolara. Grad će biti smješten u provinciji Tabuk koja se nalazi na sjeverozapadu zemlje. Trojena je predstavljena kao spoj nevjerovatne stvarne i virtuelne arhitekture, vještačkog jezera i mjesta sa kojeg će se pružati očaravajući pogled.

Clark Williams, rukovodilac marketinga i komunikacija projekta Neom, izjavio je da je lakše nego što se misli ostvariti ideju da se skija u Saudijskoj Arabiji.

"Ljudi kažu: Čekajte malo, da li u Saudijskoj Arabiji ima snijega? Istina je da je potrebno samo minus tri stepena celzijusova da bi se u Neomu napravio snijeg. To ćemo moći raditi tri mjeseca u toku godine", ukazao je Williams.

U planinama, na kojima će skijalište biti, prirodna temperatura zimi je ispod nula stepeni. S obzirom na to da Saudijci žele razvijati održiv turizam, posvećeni su tome da prilikom pravljenja snijega potroše što manje vode i da prilikom pravljenja snijega imaju što veći povrat vode.

"Za stvaranju snijega koristit ćemo što je više moguće obnovljive izvore energije, bilo da je u pitanju solarna energija ili vjetroenergija. Vodu ćemo koristiti iz našeg postrojenja za desalinizaciju vode, što je vrhunsko rješenje. Osim toga, nastojat ćemo da što više akumuliramo vode koja će nastajati prilikom topljenja snijega", napomenuo je Williams.

Ne samo za zimske užitke

Tokom zime bit će moguće skijati niz 36 kilometara padina Trojene, a tokom ostatka godine bit će moguće uživati na vještačkom jezeru i brdskom biciklizmu. Između ostalog, jezero će biti iskoristivo i za vodene sportove.

Šta će skijalište sadržavati

Trojena će sadržavati sve ono što treba da sadrži jedno savremeno skijalište. Tu će biti restorani, wellness i nekoliko hotela koji će moći ugostiti posjetitelje čim skijalište bude otvoreno krajem 2026. ili početkom 2027. Prema Williamsovim riječima, to će biti jedan potpuno novi krajolik. Projekat je u prvoj fazi razvoja. Trojena će imati skoro 7.000 stalnih stanovnika.

Ostale zanimljivosti

Ovo skijalište bit će jedan od četiri glavna dijela grada Neoma. Očekuje se da će njegov sastavni dio biti i luksuzno ostrvo Sindalah na Crvenom moru, Oxagon kao plutajuća industrijska metropola i The Line kao 170 kilometara dug grad u kojem će biti devet miliona stanovnika.

Neom je jedan od megaprojekata planiranih "Vizijom 2030". Ovaj grad će u početku biti posvećen domaćim turistima, a kasnije će se posvetiti privlačenju stranih turista. Planirano je da u potpunosti koristi obnovljive izvore energije. U cilju oživljavanja ovog prostora u prirodu su pušteni oriksi i nojevi, piše Euronews. Za napomenuti je da će Saudijci će 2029. biti domaćini Azijskih zimskih igara.