{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rusija želi da privatizira zaduženu grčku ekonomiju

17.9.2013. u 17:42
9
32
Rusija želi da privatizira zaduženu grčku ekonomiju
9
Rusija želi da privatizira zaduženu grčku ekonomiju
Ruski investitori sklapaju dogovore sa Grcima kako bi im pomogli privatiziraju svoju ekonomiju i isplate ogromni dug. Ruske željeznice RZD bi tako mogle potpuno preuzeti grčki TRAINOSE, a Gazprom je obnovio svoje pregovore sa grčkim državnim distributerom goriva DEPA.
Valentina Matviyenko, iz gornjeg doma ruskog parlamenta, izrazila je interese svoje vlade u grčku ekonomiju. Zbog toga je otputovala sa ruskim investitorima kako bi uzela učešća u grčkoj privatizaciji.

"Naš stav je da to nije akvizicija imovine, već podrška prijateljskoj Grčkoj u komplikovanoj ekonomskoj situaciji", rekla je Matvienko.

Grci se nadaju da će privatizacija i širenje željeznice pomoći u prikupljanju 19 milijardi eura, koliko je Grčkoj potrebno da isplati dug. Grčka je od 2010. primila 240 milijardi eura od pozajmljivača iz Trojke.

Sa ruskim inesticijama u grčke željeznice, procijenjenim na tri milijarde dolara godišnje, Grčka bi postala dijelom Euroazijske transportne mreže te bi prevozila više putnika i namirnica u i iz Evrope.

TRAINOSE prevozi 15 miliona putnika i 4,5 miliona tona tereta godišnje, a u junu je vrijednost kompanije procijenjena na 30 miliona eura.

Grčka kriza, koja već šest godina vlada njenom ekonomijom, prisilila je zemlju da privatizira državnu imovinu kako bi isplatila dugove. U julu su propali pokušaji državne kompanije DEPA, a ruski državni gigant Gazprom, opet je u pregovorima za kupovinu.

Valentina Matviyenko, jedna od najmoćnijih žena u Rusiji, završava svoju trodnevnu posjetu Grčkoj u ulozi predsjednice Vijeća Federacije, u okviru koje se sastala sa grčkim premijerom Antonisom Samarasom, primila Zlatnu medalju grčkog parlamenta te raspravljala o energetskoj industriji, sirijskom sukobu te nadolazećem grčkom predsjedavanju Evropskom unijom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: