Investicije
125

Rusi na Jahorini žele graditi hotelski kompleks vrijedan 50 miliona KM

Klix.ba
Načelnik općine Pale Miodrag Kovačević i predstavnici ruskog konzorcija "MB Kapital" potpisali su u petak na protokol o saradnji kojim su definisane aktivnosti saradnje na izgradnji aparthotela "Mladost" na Jahorini.

"Mladost" bi se trebala prostirati na oko 20.000 kvadratnih metara, a vrijednost projekta je 50.000.000 konvertibilnih maraka, prenosi PaleLive.com.

Investitori iz Rusije ranije su kupili dio zemljišta i nekadašnji Dom "Mladost", a sklapanjem ugovora, koji se odnosi na građevinsko zemljište u okviru Regulacionog plana posebnog područja Jahorina, omogućeno im je da prošire parcelu i grade savremeni hotelski kompleks.

Ovaj projekat predstavlja najveću potencijalnu investiciju na ovom području od kraja rata do danas. Samo od prodaje zemljišta u općinski budžet ući će 3,5 miliona KM, a u gradnji če biti angažovane domaće građevinske firme dok će u budućem hotelskom kompleksu biti uposleno oko 150 radnika.

Ukoliko se projekt realizira, biti će veliki potisak i za turističku ponudu s obzirom na to da se gradnjom komleksa otvaraju mogućnosti izgradnje novih hotela i drugih sadržaja koji će upotpuniti ponudu olimpijske planine.