Kredit EBRD-a
25

RS se zadužuje za 70 miliona eura, uskoro grade prvu dionicu Koridora 5C

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Direktori Autoputeva Republike Srpske (RS) Dušan Topić i Odjeljenja za transport Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sue Barrett potpisali su danas u Banjoj Luci ugovor o odobrenju kreditnih sredstava za izgradnju prve faze Koridora 5C kroz Republiku Srpsku.

U pitanju su kreditna sredstva u iznosu od 70 miliona eura, a odnose se na izgradnju dionice ovog autoputa od petlje Јohovac do petlje Rudanka.

Kreditom će se finansirati izgradnja dvije petlje na autoputu, dionica dužine šest kilometara između te dvije petlje, i put, koji će povezati nove dionice s postojećim magistralnim puten, zajedno s prijelazom preko rijeke Bosne.

Sue Barrett je naglasila da će ova investicija doprinijeti integrisanju BiH s zapadnim Balkanom i evropskim tržištem.

"Ovo je nastavak ranijih projekata, gdje je već izgrađeno 100 kilometara modernog autoputa i ovim projektom se pruža podrška razvoju zemlje kroz integrisanje i povezanost", naglasila je ona.

Topić je rekao da je potpisivanje ugovora rezultat kontinuirane i konstruktivne saradnje s EBRD-om.

"Veoma smo zahvalni za podršku koju smo dobili u proteklom periodu i nadamo se da ćemo intenzivirati našu saradnju sada kada će akcize na gorivo biti promijenjene", rekao je Topić.

Direktor EBRD-a u BiH Ian Brown je naglasio da je do danas EBRD uložio više od dvije milijarde eura u oko 150 projekata u BiH.

"Investicije u modernizaciju i poboljšanje transportne infrastrukture u zemlji s ciljem jačanja integrisanosti, poticanja lokalne ekonomije i pripreme ekonomski održivih struktura su jedan od prioriteta EBRD-a u BiH", istakao je Brown.

Entitetska premijerka Željka Cvijanović izrazila je zadovoljstvo saradnjom koju RS ima s EBRD-om, koji je, osim u infrastrukturi, prisutan i u drugim projektima, dobrovoljnom penzionom fondu, te razvoju malih i srednjih preduzeća.

Istakla je da će novac od povećanih akciza ići u projekte izgradnje autoputeva, bez kojih se ne može razmišljati o razvoju privrede, turizma i drugih oblasti.

Ovaj kredit s državnom garancijom odobren je “Autoputevima RS-a”, kompaniji u vlasništvu entiteta RS.