Prvi kilometri
2

RS konačno počinje radove na Koridoru 5C, prihvaćeno zaduženje od 70 miliona eura

SRNA
Vlada Republike Srpske dala je saglasnost za kreditno zaduženje od 70 miliona eura u svrhu finansiranja radova na projektu izgradnje prve faze Koridora C od petlje Johovac (Tovira) do petlje Rudanka /Kostajnica/.

Data je saglasnost za pregovore sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj u cilju kreditnog zaduženja u tom iznosu prema projektu izgradnje tog dijela koridora, saopšteno je iz Biroa Vlade RS-a za odnose sa javnošću.

"Projekat će biti finansiran kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj ukoliko ne budu operativna već odobrena grant sredstva WBIF-a. U slučaju da budu operativna grant sredstva, isto kreditno zaduženje bi bilo manje za 14.000.000 i iznosilo bi 56.000.000 eura", navodi se u saopštenju.

Krajnji korisnik, dodaje se u saopštenju, i dužnik po kreditu bit će Javno preduzeće "Auto-putevi Republike Srpske" Banja Luka, a Republika Srpska davalac garancije.

"Tim za pregovore u ime Republike Srpske sačinjavat će predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva saobraćaja i veza i Javnog preduzeća Auto-putevi Republike Srpske Banjaluka", navodi se u saopštenju.

Vlada Republike Srpske upoznala se i sa inicijativom za dodatnim kreditnim zaduženjem u svrhu završetka radova na projektu izgradnje autoputa od Banje Luke do Doboja.

Ministri su dali saglasnost za pregovore sa Evropskom bankom za obnovu i razvoju i Evropskom investicionom bankom u cilju dodatnog kreditnog zaduženja u iznosu od 47.000.000 eura po projektu izgradnje auto puta Banja Luka-Doboj.

Projekat će se dodatno finansirati kreditom Evropske investicione banke u iznosu od 37.000.000 eura i kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 10.000.000 eura.

"Vlada Republike Srpske se upoznala i saglasna je sa Programom rada Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća sa finansijskim planom za ovu godinu", navodi se u saopštenju.