ZA SMJEŠTAJ INSTITUCIJA
41

Rekonstrukcija mostarskog hotela Ero čeka da Vlada HNK zaduži građane za 15 miliona KM

G. Š.
Mostarski hotel Ero koji je Vlada HNK kupila prije šest godina sa ciljem da zgradu rekonstruira i potom u nju preseli svoje institucije iz podstanarskih prostorija u zgradi Đačkog doma u Mostaru, još čeka na realizaciju kredita kojim će vladajuće strukture zadužiti građane za 15 miliona KM.

Iz Ureda premijerke Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Marije Buhač za naš portal je kazano da je kantonalna vlada trenutno u etapi realiziranja kredita, te da po okončanju tog procesa i usvajanju budžeta, planira otpočeti s predviđenim predradnjama u vezi s rekonstrukcijom bivšega hotela Ero.

Ističu da im je cilj pojednostaviti korake na putu realizacije dugonajavljivanog infrastrukturnog poduhvata.

"S obzirom na činjenicu da zakonski nije potrebno provoditi postupak javne nabave ukoliko se kreditno zaduženje realizira kod Razvojne banke FBiH, ista će nam biti prva adresa s kojom ćemo po ovomu pitanju komunicirati, kako bismo maksimalno pojednostavili potrebne korake. No, preduvjet za to jest konačno usvajanje Budžeta HNK za 2024. u kojemu sredstva za ovu namjenu moraju biti planirana", kazano je za Klix.ba iz Ureda premijerke Buhač.

Podsjetio da su iz bivšeg saziva Vlade HNK, prošle godine za naš portal objasnili, da su završeni svi potrebni elaborati, ishodovane sve potrebne dozvole, urađen glavni projekat i da je sve spremno za rekonstrukciju i prilagodnu objekta, ali da je potrebno osigurati financijska sredstva.

"U budžetu za 2023. godinu planirano je da se osigura 15 miliona KM kreditnih sredstava i sad se čeka da Vlada pokrene proceduru odobravanja kreditnog zaduženja kako bi se osigurala sredstva i raspisao javni poziv za izvođača radova na rekonstrukciji i prilagodni hotela Ero", kazali su nam lani iz Vlade HNK.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Prema glavnom projektu previđeno je da u nekadašnji mostarski hotel Ero presele sva uprava tijela kantonalne vlade, gdje će osim uredskih prostorija biti i potrebne sale za sastanke.

Rekonstrukcija zgrade koja je izgrađena 1988. godine na površini od 9.565 kvadratnih metara, kako je istaknuto u više navrata, podrazumijeva radove na interijeru i eksterijeru objekta, kao i na parteru, nakon čega bi ova građevina u novom ruhu uvelike doprinijela i ljepšoj urbanističkoj slici najvećeg grada u Hercegovini.

Važno je napomenuti, da je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona zgradu hotela Ero kupila za 11 miliona KM od Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidskog osiguranja, a službeni potpisi o kupovini razmijenjeni su u oktobru 2018. godine, od kada se planira rekonstrukcija objekta za smještaj kantonalnih institucija.

Glavni razlog ove kapitalne investicije leži u činjenici da Vlada HNK godinama egzistira kao podstanar u prostorijama Đačkog doma koji je u vlasništvu Grada Mostara kojem je na kraju 2021. godine po sudskim presudama za najam prostora bila dužna preko sedam miliona KM, zbog čega preseljenje u vlastiti objekat smatra važnim i ekonomski opravdanim.