Veza sa Koridorom 5C
40

Radovi na Južnoj obilaznici Mostara odvijaju se punom parom, trebali bi biti gotovi ove godine

G. Š.
Foto: Hering
Izgradnja Južne obilaznice Mostara koja u potpunosti mijenja pogled na dolinu Neretve probijajući se uspješno kroz tvrdi hercegovački kamen trebala bi se završiti ove godine i povezati s autocestom na Koridoru 5C.

Ova moderna saobraćajnica gradi se punom parom, a prizore radova koji se izvode na izgradnje mostarske obilaznice M6.1 i izgradnje dionice Miljkovići-Rodoč - veza na M-17, Tunel Novi podijelila je širokobriješka kompanija Hering čiji radnici realiziraju priču o kojoj se sanja decenijama.

Na ovoj dionici izgrađen je vijadukt "Marijanovića Draga" dug 200 metara i s visinom stubova preko 30 metara slovi za najzahtjevniji objekat u izazovnom svladavanju Kobilovače, uz probijanja brda za izgradnju najvećeg tunela Novi u BiH, vrijednog 25 milona KM.

Tunel Novi, dug 900 metara od ljeta 2022. godine probijaju širokobriješka kompanija Hering i kompanija Azvirt iz Azerbejdžana, dok nadzor provodi domaći konzorcij IGH i Integra iz Mostara i Divel iz Sarajeva.

Izgradnja tunela finansira se kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a radovi bi trebali biti završeni do kraja ljeta ove godine.

Istodobno, radove koji su počeli u decembru prošle godine, na izgradnja pristupne ceste Varda - Rodoč, u dužini od 2.700 metara, vrijedne 2.480.400 maraka, izvode građevinske kompanije Putovi d.o.o. Grude, koji po ugovoru sa Gradom Mostarom podrazumijevaju rekonstrukciju saobraćajnice i treba okončati u ovoj godini.