Investicije
145

Prvi Bauhaus centar u BiH krajem 2014. godine, posao za 150 osoba

Piše: M. B.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Prvi Bauhaus centar u BiH bit će izgrađen do kraja naredne godine na području Općine Novi Grad u Sarajevu. Radovi počinju nakon novogodišnjih praznika, a centar će upošljavat 150 ljudi.

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić potpisao je danas građevinsku dozvolu za kompaniju Bauhaus AG, čime je i zvanično okončan proces izdavanja dozvole za gradnju.

"Ovo je važan dan za Općinu Novi Grad Sarajevo i BiH. Kada smo došli u Općinu zatekli smo stanje u kojem je proces s Bauhausom skoro završio na sudu. Pozvali smo ljude u januaru ove godine i krenuli u intenzivne pregovore kako bi se problemi koji se tiču izgradnje objekta, koja je bila najavljena prije nekoliko godina u Sarajevu, riješio. Uspjeli smo doći do toga. Donijeli smo nove propise i omogućili odgađanje plaćanja rente do tri godine, što je slučaj i s ovom kompanijom. Napravili smo iskorak prema ovom, ali i svim drugim investitorima. Važno je za općinu da ima ovakav brend koji je svjetski", rekao je načelnik Efendić.

Istakao je kako je ovo vrlo važan događaj za našu zemlju s obzirom na to da se stvorila negativna atmosfera za ulagače. Ovim činom pokazuje se da su ulagači dobrodošli u ovu općinu.

"Tri godine smo čekali da dođe ovaj dan. Nakon određenih problema u početku došli smo do kraja s jednim transparentnim legalnim rješenjem kroz komunikaciju. Ova situacija nam sada omogućava da krenemo s projektom i svim planovima. Centar planiramo otvoriti u posljednjem kvartalu iduće godine", rekao je Helmut Diewald, šef Odjela za međunarodnu ekspanziju Bauhausa AG.

Vrijednost investicije je 47 miliona maraka i najvjerovatnije će biti raspisan konkurs za izvođače, gdje će prednost imati domaći izvođači.

No, Bauhaus je na dozvolu čekao tri godine. Kako je rekao Efendić, problem je bio taj što je građevinska dozvola bila izdata na firmu Žica te ju je bilo nemoguće prenijeti na Bauhaus.

"Bivša administracija Općine Novi Grad je to pogrešno osmislila i nije bilo izvodivo. Prema tome, Bauhaus ne bi plaćao rentu, što je bilo neprihvatljivo za pravobranilaštvo. Ovo nije bio jedini problem koji ima Općina Novi Grad. Imamo jedan drugi objekt A gradnje, koji stoji sa izgrađenih pet-šest podzemnih etaža, a nikada nije nastavljena izgradnja zbog afere 'Reket'", dodao je Efendić.

No, Općina Novi Grad je promijenila pravila i omogućila firmi Bauhaus da rentu, koja iznosi blizu milion KM, plati po povoljnim uvjetima.

Bauhaus centar će se u BiH baviti isključivo prodajnom djelatnošću. Klijenti će moći svojim vozilima ući i kretati se kroz prostor firme te kupovati ono što im je potrebno, bez potrebe da nešto nose do svojih vozila. Također, njihovim dolaskom na naše tržište otvara se mogućnost i za bh. kompanije da napreduju.

"Ulaskom Bauhausa se otvara mogućnost našim kompanijama da, zadovoljavajući visoke standarde, uđu u asortiman Bauhausa. Mislim da kada jedna firma uđe u njihov prodajni asortiman automatski ispunjava uvjete da bude na bilo kojoj drugoj polici širom Evrope", istakao je Efendić.