Pogledajte video
2.3k

Provozajte se novom cestom Stolac - Neum koja će danas biti puštena u promet

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Magistralna cesta Neum - Stolac danas će biti svečano otvorena i puštena u promet, a neposredno prije današnjeg događaja provozali smo se dionicom u koju je uloženo 96,5 miliona KM.

Put ka Neumu, jedinom bh. izlazu na more, uveliko je olakšan izgradnjom magistralne ceste dužine 36,5 kilometara koja je koštala 96,5 miliona KM.

Uključenje na magistralnu cestu od Stoca do Neuma jasno je označeno znakovima, ali i na navigaciji koja će vas usmjeriti na stari put od nekoliko kilometara, do uključenja na novoizgrađenu cestu.

Ograničenje brzine je 80 kilometara na sat, sa manjim brojem odmarališta sa strane puta te više priključnih puteva zbog čega je na trasi i nekoliko raskrsnica. Kada govorimo o radovima, oni još uvijek nisu u potpunosti završeni, a uglavnom se radi o radovima "šminkanja" trase.

Međutim cesta je u potpunosti završena te vas od Stoca vodi direktno do Neuma. Putovanje novom magistralnom cestom traje 20-ak minuta, a od Stoca (uključujući i staru cestu), nešto više od 30 minuta.

Tako će građani od danas do Neuma stizati mnogo jednostavnije te put preko Svitave, uskom cestom uz mnogo krivina postaje prošlost.

Izgradnja magistralne ceste Stolac - Neum je počela u aprilu 2018. godine. Kada je riječ o finansiranju Vlada FBiH je osigurala 20,1 milion KM, dok je kreditom Svjetske banke i EIB-a osigurano 75,4 miliona KM.