|

Privlačenje investitora: Osam općina u FBiH uvodi BFC SEE certifikat

Privlačenje investitora: Osam općina u FBiH uvodi BFC SEE certifikat
40
N
NAP
19.1.2015. u 19:32
10
komentara
40

dijeljenja
Privlačenje investitora: Osam općina u FBiH uvodi BFC SEE certifikat Foto: NAP
Općine Bosanska Krupa, Goražde, Konjic, Livno, Prozor-Rama, Tešanj, Visoko, Žepče te grad Bihać započele su aktivnosti na uvođenju BFC SEE certifikata. Riječ je o certifikatu koje dobivaju općine s povoljnim poslovnim okruženjem, i koji bi trebao privući nove strane investitore.
Program certifikacije općina sa povoljnim poslovnim okruženjem osmislila je i pokrenula Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj NALED u Srbiji 2007. godine. Prije dvije godine projekat je proširen na Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju. Ugovor o formiranju Regionalne mreže za povoljno poslovno okruženje je potpisan u septembru 2013. godine u Opatiji i od tada strahovito se širi u cijelom regionu, piše NAP.

Na putu do certifikata općine trebaju ispuniti 12 kriterija i više od 80 pod-kriterija koji podrazumijevaju unapređenje procedura, smanjivanje birokratije i pribavljanje svih dokumenata i podataka neophodnih privrednicima i potencijalnim ulagačima u planiranju poslovanja i donošenju investicionih odluka.

Investitorima koji žele preseliti ili proširiti svoje poslovanje u jugoistočnu Europu, BFC SEE služi kao garant da općina ima povoljnu klimu za investiranje, piše NAP.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...