Investicije
40

Privlačenje investitora: Osam općina u FBiH uvodi BFC SEE certifikat

NAP
Foto: NAP
Foto: NAP
Općine Bosanska Krupa, Goražde, Konjic, Livno, Prozor-Rama, Tešanj, Visoko, Žepče te grad Bihać započele su aktivnosti na uvođenju BFC SEE certifikata. Riječ je o certifikatu koje dobivaju općine s povoljnim poslovnim okruženjem, i koji bi trebao privući nove strane investitore.

Program certifikacije općina sa povoljnim poslovnim okruženjem osmislila je i pokrenula Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj NALED u Srbiji 2007. godine. Prije dvije godine projekat je proširen na Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju. Ugovor o formiranju Regionalne mreže za povoljno poslovno okruženje je potpisan u septembru 2013. godine u Opatiji i od tada strahovito se širi u cijelom regionu, piše NAP.

Na putu do certifikata općine trebaju ispuniti 12 kriterija i više od 80 pod-kriterija koji podrazumijevaju unapređenje procedura, smanjivanje birokratije i pribavljanje svih dokumenata i podataka neophodnih privrednicima i potencijalnim ulagačima u planiranju poslovanja i donošenju investicionih odluka.

Investitorima koji žele preseliti ili proširiti svoje poslovanje u jugoistočnu Europu, BFC SEE služi kao garant da općina ima povoljnu klimu za investiranje, piše NAP.