|

Potpisani ugovori podrške poduzetničkim zonama u FBiH

Potpisani ugovori podrške poduzetničkim zonama u FBiH
13
F
FENA
22.12.2014. u 13:33
3
komentara
13

dijeljenja
1/13 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
2/13 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
3/13 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
4/13 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
5/13 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
6/13 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
7/13 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
8/13 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
9/13 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
10/13 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
11/13 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
12/13 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
13/13 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Sanjin Halimović i načelnici 12 općina i gradova iz Federacije BiH potpisali su danas ugovore o dodjeli novca za unapređenje poduzetničkih zona u FBiH.
Potpisnici su bili načelnici i gradonačelnici: Sanskog Mosta, Maglaja, Zenice, Tešnja, Usore, Cazina, Širokog Brijega, Livna, Zavidovića, Kreševa, Stoca i Odžaka.

Ukupna vrijednost finansijskog mehanizma za finansiranje projekata u jedinicama lokalne samouprave je 1.570.000 KM, od čega je Federalno ministarstvo osiguralo jedan milion a vlada Švicarske 570 hiljada KM.

Očekuje se da po finalizaciji, projekti rezultiraju kreiranjem 670 novih radnih mjesta i unapređenjem uvjeta za nove investicije te za proširenje poslovnih subjekata u poduzetničkim zonama.

Osiguranje sistemske podrške realizaciji razvojnih prioriteta na lokalnom nivou je zajednički cilj zbog kojeg je Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, u saradnji s Projektom integriranog lokalnog razvoja, koji zajednički podržavaju vlada Švicarske i UNDP, pokrenulo grant shemu „unapređenje poduzetničkih zona“.

Nakon potpisivanja ugovora, federalni ministar Halimović je rekao da to znači istinski doprinos zapošljavanju i investiranju u BiH i boljem poslovnom okruženju.

- Danas, kad nema velikih privrednih sistema, pokušavamo stvoriti poslovne zajednice koje u perspektivi mogu biti veliki subjekti - njegove su riječi.

Gradonačelnik Zenice Husein Smajlović rekao je da u BiH nedostaje poslovni ambijent za strane investicije.

- Ako želimo napredak BiH , treba mijenjati taj ambijent te jačati lokalne zajednice, što čini federalno ministarstvo- rekao je Smajlović.

Miro Kraljević, gradonačelnik Širokog Brijega, rekao je da lokalni nivo mora funkcionirati i da su današnji ugovori put za podršku ulaganju kapitala i stvaranju radnih mjesta.

Radoje Vidović, načelnik Općine Kreševo, izrazio je nadu da će razvoj poslovnih zona privući i strane investicije.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...