Gradnja na proljeće
17

Priprema terena za Blok 7 u Tuzli počinje u ponedjeljak, izvođači radova uvedeni u posao

A. K.
Domaći konzorcij koji čine kompanija ITC iz Zenice, Integral Inženjering Banja Luka i Prijedorputevi danas je zvanično uveden na lokalitet budućeg Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli, a prvi pripremni radovi na terenu počinju u ponedjeljak.

Nadzorni tim Elektroprivrede Bosne i Hercegovine danas je obišao buduće gradilište kako bi se uvjerio u trenutno stanje na lokalitetu, a prvi konkretni radovi sa mehanizacijom uz pomoć koje će se pripremati teren počinju u ponedjeljak.

"U narednim danima očekujemo da plato na kojem se nalazimo postane veliko gradilište. Priprema terena vršit će se intenzivno u narednih 12 mjeseci, a u tom vremenskom periodu gradilište će se sukcesivno predavati kineskom izvođaču, koji će negdje na proljeće početi sa prvim radovima vezanim za realizaciju EPC ugovora i izgradnju Bloka 7", kazao je izvršni direktor za kapitalne investicije Elektroprivrede BiH Senad Salkić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Pripremni radovi na izgradnji Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli podrazumijevaju pripremu terena površine od 270 hektara za izgradnju velikih i teških objekata, a bit će, između ostalog iznivelisan na potrebnu nadmorsku visinu. Planom je predviđena i izgradnja nekoliko obodnih kanala, izmještanje postojećih cjevovoda i dalekovoda i slično.

"Ugovor koji je potpisan i kroz koji je izvođač izveden u posao vrijedan je 17,9 miliona KM bez PDV-a. Pored toga, očekujemo da će domaće kompanije i radna snaga realizirati i do 50 posto vrijednosti EPC ugovora. Očekujemo da će sav posao koji je moguće raditi u BiH i od domaćih kompanija i biti odrađen. Također, imamo i jedan dio EPC ugovora kojeg smo izuzeli od kineskog dobavljača, u dogovoru s njim, a u vrijednosti od 63 miliona eura, kojeg ćemo u potpunosti ponuditi domaćim kompanija", istakao je Salkić.

Senad Salkić (Foto: A. K./Klix.ba)
Senad Salkić (Foto: A. K./Klix.ba)

Blok 7 će biti spojen na transformatorsku stanicu Elektroprenosa BiH u mjestu Ljubače kod Tuzle, a još uvijek traje usaglašavanje trase dalekovoda kojim će ovaj elektroenergetski objekt biti priključen na dalekovodnu mrežu.

"Elektroprivreda BiH je sa Elektroprenosom BiH potpisala ugovor i izmirila obaveze. Ugovorom je formirana jedna komisija koja treba definisati trasu, a sada imamo dvije varijante, odnosno da se gradi novi dalekovod ili da se postojeći pretvori u transformatorski sistem te da se na njega Blok 7 spoji. Ali, imamo sasvim dovoljno vremena da se to pitanje riješi na optimalan način i da u trenutku puštanja bloka u pogon imamo izgrađen dalekovod", naveo je Salkić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Realizacija najveće poslijeratne investicije u Bosni i Hercegovini planirana je 56 mjeseci. Krajem 2024. godine predviđena je finalizacija projekta, a u toku 2025. Blok 7 trebao bi biti priključen na energetski sistem BiH, što će osigurati energetsku efikasnost našoj zemlji za 50 godina.

Novi elektroenergetski objekt će zamijeniti postojeće blokove tri, četiri i pet u Termoelektrani Tuzla, koji su ukupne instalirane snage 500 megavati. Predviđeno je da Blok 7 ostvaruje znatno manju potrošnju uglja, uz rast količine proizvedene električne energije.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Salkić ističe da će Blok 7 imati ekološke karakteristike u skladu sa domaćim i zakonodavstvom Evropske unije. Ovim elektroenergetskim objektom će biti osigurana i stabilnost cijene električne energije za korisnike u našoj zemlji, kao i proizvodnju toplinske energije za Tuzlu, Lukavac te Živinice u perspektivi, s obzirom na to da je prije nekoliko dana za ovaj grad potpisan ugovor o priključenju na mrežu daljinskog grijanja.

Blok 7 će sačuvati postojeću Termoelektranu uz sav rudnički kapacitet tuzlanske regije, odnosno eksploataciju rudnika, što će u konačnici dovesti do očuvanja postojećih, ali i otvaranje novih radnih mjesta.

Nazdorni tim Elektroprivrede BiH (Foto: A. K./Klix.ba)
Nazdorni tim Elektroprivrede BiH (Foto: A. K./Klix.ba)

Ukupna vrijednost projekta izgradnje Bloka 7, odnosno EPC ugovora je 722 miliona eura. Od toga 15 posto je vlastito učešće Elektroprivrede BiH, dok je ostatak kredit Exim banke. Pripreme radove kao uvertiru u izgradnju Bloka 7 snosi Elektroprivreda BiH iz vlastitih sredstava.