Investicije
5

Predstavnici Južnoafričke Republike u FIPA-i razgovarali o saradnji privrednika

Klix.ba
Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordan Milinić prvi put je ugostio u FIPA-i nerezidentne predstavnike Ambasade Južnoafričke Republike, koji pokrivaju BiH iz Grčke, konzula Lianu Hattingh i prvog sekretara Marksa Mmutianea kako bi ih upoznao sa mogućnostima poslovanja u BiH i uspostavljanja saradnje između privrednika dviju zemalja.

Мilinić је gоstе informirao o nadležnostima i аktivnоstimа FIPА-е na polju privlačenja stranih investitora, postojećoj saradnji sa investitorima, lokacijama za investiranje, kao i o bazi trenutno raspoloživih 250 investicionih projekata.

Predstavnici Južnoafričke Republike su se interesirali za mogućnosti ulaganja u bh. sektorima energetike, poljoprivrede, metalne industrije, kao i tekstilne i drvoprerađivačke.

Kako bi dodatno informirali goste o bh. mogućnostima, održana je generalna prezentacija o BiH, razlozima za investiranje, prilivu stranih ulaganja i vodećim investitorima u zemlji, kao i ugovorima o slobodnoj trgovini, ističući između ostalog konkurentske prednosti BiH u odnosu na zemlje okruženja i EU kada je riječ o poreznom sistemu i troškovima poslovanja.

Gostima su uručeni promotivni materijali, a dogovorena je dalja razmjena informacija o mogućnostima povezivanja investitora koja bi trebala rezultirati organiziranjem privrednih foruma između BiH i Južnoafričke Republike.