Investicije
0

Potvrđena spremnost za finansiranje Bosmala

Klix.ba
Bosmal City Center, krajem augusta, 2003.
Bosmal City Center, krajem augusta, 2003.
Direktor Bank Islam Malaysia Berhad (BIMB), gospodin Dato’ Ahmad Tajudin Abdul Rahman (Tadžudin) doputovao je u Sarajevo kako bi posjetio gradilište Bosmal City Center.

Direktor Bank Islam Malaysia Berhad (BIMB) doputovao je u Sarajevo kako bi posjetio gradilište Bosmal City Center, čiju izgradnju finansira ova banka, i još jednom potvrdio spremnost za finansiranje Bosmala d.o.o. u provođenju projekta pripreme izgradnje koridora Vc - ukupne vrijednosti 300 miliona eura.

Bosmal City Center, krajem augusta, 2003.
Ovaj 56-godišnji Malezijac nalazi se na mjestu generalnog direktora ove banke od 1994. godine. Također je predsjednik Asocijacije islamskih banaka u Maleziji. Na međunarodnom nivou, gospodin Dato’ Ahmad Tajudin Abdul Rahman je zamjenik predsjedavajućeg Generalnog vijeća za islamsko bankarstvo i finansijske insititucije, čije je sjedište u Bahreinu. On je veoma cijenjen stručnjak u oblasti bankarstva. Prije dolaska u Bank Islam, dvanaest godina je bio generalni direktor predsjedništva Bumiputra Banke u Tokiju, u to vrijeme druge po veličini banke u Maleziji.
Bosmal City Center, 4. septembar 2003.
Posjeduje magistrat iz poslovne administracije, koji je stekao na Univerzitetu Ohio u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje se školovao.

Bank Islam Malaysia Berhad je osnovana 1983. godine i ima kapital u vrijednosti od 8 milijardi KM (petnaest milijardi malezijskih ringita - MYR). Ima široko razgranantu mrežu filijala u cijelom svijetu – 85 filijala, kao i sedam specijaliziranih, koje pokrivaju finansiranjem automobilske industrije. U Indoneziji posjeduje 56 posto dionica islamskih osiguravajućih kompanija, u Sri Lanki - 20 posto, a u Saudijskoj Arabiji – 49 posto.

BIMB je, između ostalog, dala garancije za 600 miliona USD malezijskoj Vladi, 70 miliona dolara za Telekom Malaysia. Finansirala je izgradnju međunarodnog aerodroma u Kuala Lumpuru, u vrijednosti od 2,2 milijardi KM (4,4, milijarde MYR), potom izgradnju nadzemne željeznice u Kuala Lumpuru, u vrijednosti od milijardu KM, a finansira i poslovanje kompanija poput Petronasa, Shella i drugih.