Investicije
15

Potpisan ugovor za izgradnju autoputa Banja Luka-Mliništa

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Direktor preduzeća "Autoputevi Republike Srpske" Dušan Topić i potpredsjednik kineske kompanije "Power China - Sinohidro" za Euroaziju Jang Fan potpisali su danas u Rigi komercijalni ugovor za izgradnju auto-puta od Banja Luke do Mliništa.

Ugovor bi trebalo da ubrza proceduru za odobravanje kredita od kineske Eksim banke, čime bi se finansirala izgradnja prve dionice navedenog autoputa, od Glamočana do Puta AVNOJ-a, dužine 62 kilometra, saopšteno je iz "Autoputeva Republike Srpske".

Ovaj ugovor parafiran je ranije uz saglasnost Vlade Republike Srpske, a danas je potpisan na marginama Petog samita šefova vlada zemalja centralne i istočne Evrope i Kine - Samitu "16 plus jedan".

Potpisivanju ugovora prisustvovali su zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Mirko Šarović, koji je i koordinator za saradnju BiH i Kine, kao i potpredsjednik "Powe China-Sinohidro" za međunarodne poslove Sjung Lisjin.

Topić je boravak u Rigi iskoristio za novi susret sa generalnim direktorom kompanije "China Šandong international end tehnical cooperation group" Meng Jangom sa kojim je razgovorao o dosadašnjim aktivnostima na pripremi i realizaciji projekta izgradnje auto-puta od Banja Luke do Prijedora i Novog Grada.

Jang je potvrdio spremnost ove kineske kompanije da se pregovori o koncesionom sporazumu, na osnovu kojeg bi bio građen auto-put, u narednom periodu ubrzaju i definišu do kraja, kako bi i ovaj projekat skorije mogao da bude pripremljen za početak realizacije.