{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Postavljen kamen temeljac za izgradnju Buroj Ozone Cityja, Trnovo kao najperspektivnija lokalna zajednica u BiH

19.9.2016. u 17:43
693
296
Postavljen kamen temeljac za izgradnju Buroj Ozone Cityja, Trnovo kao najperspektivnija lokalna zajednica u BiH
693
Gradnjom najvećeg integriranog turističkog grada u jugoistočnoj Evropi, Trnovo predstavlja jednu od najperspektivnijih lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini, kazao je danas načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo nakon polaganja klamena temeljca za turistički kompleks Buroj Ozone City na području Prečkog Polja u općini Trnovo kod Sarajeva.
Prema njegovim riječima, osim što predstavlja jednu od najperspektivnijih lokalnih zajednica u BiH, grad će biti smješten u podnožju prelijepih Olimpijskih planina koje svjedoče vremenu za koji je cijeli svijet znao.

"Danas je ovo historijski događaj - prisustvujemo postavljanju kamena temeljca za izgradnju najvećeg turističkog grada na prostoru jugoistočne Evrope. Početna investicija ulaganja je 930 miliona eura, a vrijednost izgrađenost kompleksa je 4 milijarde konvertibilnih maraka. Trnovo nije mala općina, čini oko 25 posto teritorije Kantona Sarajevo i više od 240 kilometara izgrađenih puteva. Imamo također i sigurno snabdijevanje vodom, gasnu i elektro mrežu, mogućnost zbrinjavanja otpadnih voda i jednu od najboljih voda u Evropi čiji kapaciteti mogu snabdijevati grad s milion stanovnika. Ovdje je zabilježen najveći stepen urbanističkog planiranja u KS i rijetko gdje u regionu postoji tako veliko građevinsko ulaganje i razvoj. Ovaj projekat će spojiti ljude iz svih krajeva svijeta i bit će ovo najveći integrirani turistički grad u BiH koji je namijenjen svim građanima i turistima iz cijeloga svijeta", kazao je Berilo.

Cijene pristupačne svim građanima i turistimaPotvrdio je ranije izjave izvršnog direktora kompanije Buroj International Group Ismaila Ahmeda o cijeni nekretnina koje će biti izgrađene u sklopu turističkog grada te kazao kako će biti pristupačne i prilagođene za sve građane i turiste.

"Cijene će biti prilagođene svima, građani i turisti iz cijelog svijeta moći će uživati u sadržajima koje će biti namijenjene samo njima. Često puta su me pitali 'čiji će ovo biti kompleks' te ' kome je namijenjen', a i danas moram ponoviti – svima. Bit će izgrađeni različiti pansioni za različite namijene i prilagođene svim klasama", dodao je načelnik Općine Trnovo.

Današnjem postavljanju kamena temeljca prisustvovali su brojni političari iz BiH i regiona, a među njima je bio i bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić koji je istakao kako bi ovakvih projekata trebalo biti više.

"Ovakvih projekata bi trebalo biti više, ali je važno da investitori pokazuju interes za BiH i uopće za jugoistok Evrope. Ovo treba biti poruka da se na ovom i drugima mjestima isplati ulagati. Današnji potez mnogo znači za privredu BiH, ali i za njene susjedne zemlje", izjavio je Mesić.

Osim Mesića, svečanosti postavljanja kamena temeljca prisustvovao je i premijer Federacije BiH Fadil Novalić, predsjedavajuća Skupštine KS Ana Babić, ministar kulture i sporta KS Mirvad Kurić, potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Asim Sarajlić i brojni drugi.

Žičara do Bjelašnice kao najveća atrakcijaRanije je najavljeno da će polaganje kamena temeljca označiti početak velikog projekta koji će pored pravog malog grada sadržati i žičaru koja će Buroj povezivati sa Bjelašnicom.

Također, u sklopu turističkog grada nalazit će se međunarodna bolnica, tržni centar, 300 vila, četiri hotela, restorani, fontane, dječiji i ski park, a kraj radova se očekuje 2020. godine.

Cijena za vile i kuće unutar turističkog grada kretat će se od oko 2.300 KM po metru kvadratnom. Veličina vila varirat će od 1.527 do 2.288 kvadratnih metara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ko je kriv za niske cijene malina?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: