Investicije
693

Postavljen kamen temeljac za izgradnju Buroj Ozone Cityja, Trnovo kao najperspektivnija lokalna zajednica u BiH

Piše: A. B.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Gradnjom najvećeg integriranog turističkog grada u jugoistočnoj Evropi, Trnovo predstavlja jednu od najperspektivnijih lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini, kazao je danas načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo nakon polaganja klamena temeljca za turistički kompleks Buroj Ozone City na području Prečkog Polja u općini Trnovo kod Sarajeva.

Prema njegovim riječima, osim što predstavlja jednu od najperspektivnijih lokalnih zajednica u BiH, grad će biti smješten u podnožju prelijepih Olimpijskih planina koje svjedoče vremenu za koji je cijeli svijet znao.

"Danas je ovo historijski događaj - prisustvujemo postavljanju kamena temeljca za izgradnju najvećeg turističkog grada na prostoru jugoistočne Evrope. Početna investicija ulaganja je 930 miliona eura, a vrijednost izgrađenost kompleksa je 4 milijarde konvertibilnih maraka. Trnovo nije mala općina, čini oko 25 posto teritorije Kantona Sarajevo i više od 240 kilometara izgrađenih puteva. Imamo također i sigurno snabdijevanje vodom, gasnu i elektro mrežu, mogućnost zbrinjavanja otpadnih voda i jednu od najboljih voda u Evropi čiji kapaciteti mogu snabdijevati grad s milion stanovnika. Ovdje je zabilježen najveći stepen urbanističkog planiranja u KS i rijetko gdje u regionu postoji tako veliko građevinsko ulaganje i razvoj. Ovaj projekat će spojiti ljude iz svih krajeva svijeta i bit će ovo najveći integrirani turistički grad u BiH koji je namijenjen svim građanima i turistima iz cijeloga svijeta", kazao je Berilo.

Cijene pristupačne svim građanima i turistima

Potvrdio je ranije izjave izvršnog direktora kompanije Buroj International Group Ismaila Ahmeda o cijeni nekretnina koje će biti izgrađene u sklopu turističkog grada te kazao kako će biti pristupačne i prilagođene za sve građane i turiste.

"Cijene će biti prilagođene svima, građani i turisti iz cijelog svijeta moći će uživati u sadržajima koje će biti namijenjene samo njima. Često puta su me pitali 'čiji će ovo biti kompleks' te ' kome je namijenjen', a i danas moram ponoviti – svima. Bit će izgrađeni različiti pansioni za različite namijene i prilagođene svim klasama", dodao je načelnik Općine Trnovo.

Današnjem postavljanju kamena temeljca prisustvovali su brojni političari iz BiH i regiona, a među njima je bio i bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić koji je istakao kako bi ovakvih projekata trebalo biti više.

"Ovakvih projekata bi trebalo biti više, ali je važno da investitori pokazuju interes za BiH i uopće za jugoistok Evrope. Ovo treba biti poruka da se na ovom i drugima mjestima isplati ulagati. Današnji potez mnogo znači za privredu BiH, ali i za njene susjedne zemlje", izjavio je Mesić.

Osim Mesića, svečanosti postavljanja kamena temeljca prisustvovao je i premijer Federacije BiH Fadil Novalić, predsjedavajuća Skupštine KS Ana Babić, ministar kulture i sporta KS Mirvad Kurić, potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Asim Sarajlić i brojni drugi.

Žičara do Bjelašnice kao najveća atrakcija

Ranije je najavljeno da će polaganje kamena temeljca označiti početak velikog projekta koji će pored pravog malog grada sadržati i žičaru koja će Buroj povezivati sa Bjelašnicom.

Također, u sklopu turističkog grada nalazit će se međunarodna bolnica, tržni centar, 300 vila, četiri hotela, restorani, fontane, dječiji i ski park, a kraj radova se očekuje 2020. godine.

Cijena za vile i kuće unutar turističkog grada kretat će se od oko 2.300 KM po metru kvadratnom. Veličina vila varirat će od 1.527 do 2.288 kvadratnih metara.