Koridor 5C
153

Pogledajte zanimljive prizore hercegovačke autoceste i mosta Počitelj, otvaranje do 1. maja

G. Š.
Foto: JP Autoceste FBiH
Dionica hercegovačke autoceste Počitelj – Zvirovići sa najvećim i najdužim mostom na Koridoru 5C koji premošćuje rijeku Neretvu u Počitelju uspješno se privodi kraju i prema najavi investitora svečano bi trebala biti otvorena do 1. maja.

Prizore autoceste koja je u oku posmatrača iz zraka potpuno promijenila sliku juga naše zemlje objavilo je Javno preduzeće Autoceste Federacije BiH, kao nosilac projekta koji će modernim saobraćajnicama našu zemlju povezati sa evropskom mrežom puteva.

Prema planiranoj dinamici radova, most Počitelj i cijela dionici Počitelj - Zvirovići kao jedna od najatraktivnijih dionica hercegovačke autoceste bit će puštana u promet prije ljetne sezone, a vršitelj dužnosti JP Autoceste FBiH Denis Lasić je medijima precizirao to da će otvaranje mosta Počitelj i puštanje u funkciju sa pristupnom cestom biti do kraja aprila, najkasnije do 1. maja ove godine.

Iz JP Autoceste FBiH su za Klix.ba ranije kazali kako će nakon tehničkog prijema preuzeti projekt sa isključivo ispravno i kvalitetno izvedenim radovima u skladu sa svim pravilima struke.

Izgradnja poddionice Počitelj - Zvirovići finansira se iz sredstava osiguranih u okviru ugovora o zajmu sklopljenog sa Evropskom investicijskom bankom (EIB) u visini od 100 miliona eura i bespovratnim sredstvima Evropske unije u visini od 5 miliona eura.

Poddionica je duga 11,07 kilometara, a radovi su počeli krajem 2019. godine i rok za izgradnju je bio 30 mjeseci, ali je zbog brojnih okolnosti probijen u nekoliko navrata.

Izvođač radova na trasi od Počitelja do Zvirovića je kineska kompanija China State Construction Engineering Corporation Limited, a za "Most Počitelj" konzorcij azerbejdžanske kompanije Azvirt LLC te kineskih firmi Sinohydro Corporation Limited i Powerchina Roadbridge Group, koji je kao podizvođača angažovao širokobriješku kompaniju Hering, dok nadzor vrši kompanija IRD Engineering S.R.L. iz Italije.