{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pogledajte kako izgledaju radovi na autocesti preko Dubravske visoravni u Hercegovini

Piše: R. D./Klix.ba
26.12.2018. u 07:09
158
63
Pogledajte kako izgledaju radovi na autocesti preko Dubravske visoravni u Hercegovini
158
Radovi na poddionici Buna - Počitelj, autoceste A1, uveliko su odmakli. Radovi su službeno počeli 3. augusta, a trenutno se izvode pripremni i zemljani radovi. Rok za završetak radova na ovoj poddionici je 18 mjeseci.
Ako se vozite ovih dana Dubravskom visoravni začudit ćete se kad oko Bivoljeg Brda ugledate brojnu mehanizaciju i drugačiji krajolik od onog koji ste posljednji put vidjeli. Mehanizacija pripada kompaniji Hering iz Širokog Brijega koja je u maju mjesecu potpisala ugovor za izgradnju vrijedan 25,7 miliona eura.

Sredstva su osigurana putem Evropske banke za obnovu i razvoj, a nadzor nad gradnjom vrši kompanija Aecom S.L.U. iz Španije.

Poddionica Buna - Počitelj je duga 7,2 kilometra i dio je dionice autoceste na Koridoru 5C Mostar jug – Počitelj. Smještena je na geološki i morfološki izuzetno povoljnom relativno ravnom terenu.

Počinje na oko četiri kilometra južno od sela Hodbina, a trasa je položena tako da ne presijeca gušće naseljena područja, nego prolazi iznad kanjona Neretve u blizini nekoliko naseljenih mjesta i završava neposredno ispred petlje Počitelj.

Trasa uključuje dva natputnjaka, jedan potputnjak i dva prolaza za životinje, kao i izgradnju dvostranog odmorišta Rotinski potok. Radovi se trenutno izvode na tri mjesta, a posebno je izraženo miniranje krševitog kraja. Graditelji su već naišili i na jednu kavernu, ali je ona uspješno savladana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: