Značajne uštede energije
0

Podravka na tri tvornice gradi solarnu elektranu vrijednu skoro 3 miliona KM

M. P.
Mesna industrija Danica u Koprivnici/Pixel
Mesna industrija Danica u Koprivnici/Pixel
Novim projektom izgradnje solarne elektrane snage 2,4 MW, ukupne vrijednosti 11,7 miliona kuna (oko 2,95 miliona KM), Podravka se priključuje svjetskom trendu korištenja obnovljivih izvora energije, s intencijom da ovu vrstu projekata i intenzivira.

To ukazuje na namjere da krovišta preostalih svojih tvornica, Belupa, te logističkih kapaciteta u dogledno vrijeme isto stave u funkciju ušteda u poslovanju, te kao društveno-odgovorna kompanija zajednici pridonesu s nizom okolišnih benefita. Na ovim se premisama već razmatraju potrebne finansijske procjene za naredne dvije faze u kojima bi se došlo do ambicioznog cilja – 9,9 MW snage iz OIE.

U prvoj fazi iz OIE proizvodit će električnu energiju za vlastitu potrošnju za sve tri tvornice Podravke u Industrijskoj zoni Danica u Koprivnici: tvornice Dječije hrane i kremnih namaza, Tvornice juha i Vegete, te na tvornici Danica – pogonu kobasičarne. Tri i po godine je očekivano vrijeme povrata investicije, dok će izgradnja sunčane elektrane “Podravka – Danica”, snage fotonaponskih modula od 3.059,76 kWp, jedne od najvećih u RH, koštati 10,3 miliona kuna (oko 2,6 miliona KM). Za ovaj dio projekta odobreno je 5,1 miliona kuna (128 miliona KM) bespovratno, uz sufinansiranje EU i RH iz Programa ruralnog razvoja.

Preostali iznos projekta od 1,4 miliona kuna (oko 350.000 KM) odnosi se na izgradnju trafostanice preko koje će se sunčana elektrana priključiti na elektroenergetsku mrežu HEP-a, a u potpunosti ga finansira Podravka.

Očekivana godišnja proizvodnja ove elektrane je 3,2 MWh, i, kako poručuju iz Podravke, njezinim puštanjem u pogon doći će do značajnih ušteda u trošku električne energije iz konvencionalnih izvora za potrebe Podravkinih tvornica, no isto tako i do pozitivnog uticaja na okoliš smanjenjem emisije CO2.