Kanton Sarajevo
120

Počela izgradnja tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice, rok za završetak je 18 mjeseci

B. R.
Počela izgradnja tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice (Foto: T. S./Klix.ba)
Počela izgradnja tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice (Foto: T. S./Klix.ba)
Ovo je historijski dan i građani će biti prezadovoljni, poručeno je danas uoči početka izgradnje tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice. Izgradnja pruge je počela na zelenom pojasu između dvije saobraćajnice kod Doma zdravlja na Ilidži.

Predstavnik izvođača radova, konzorcija turskih kompanija Yapi Merkezi Insaat ve Sanayi A.S. i Yapiray Demiryolu Insaat Sistemleri ve Ticaret, Volkan Okur Yilmaz je izjavio da će izgraditi, kako je naglasio, evropsku prugu kojom će građani biti prezadovoljni.

Napomenuo je da će ova dionica tramvajske pruge ukupno biti duga 13 kilometara, imat će 20 stranica (po deset u oba smjera) te dvije okretaljke (jedna na Ilidži koja će biti rekonstruirana i druga u Famosu).

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta (SDP) je kazao da je ovo historijski dan. Kako je napomenuo, ovo je prvi put od 1960-ih godina prošlog stoljeća da se produžava tramvajska pruga u Sarajevu.

"Posljednje produženje bilo je između 1958. i 1962., i to od Čengić Vile do Ilidže", dodaje.

Također je podsjetio da se izgradnja tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice spominjala se u planovima razvoja grada iz 80-ih godina. Poručio je da je ovo projekat građana koji realizuju građani svojim sredstvima. Istakao je da od kolega u Ministarstvu i izvođača radova očekuje, kako je rekao, maksimalnu ozbiljnost u realizaciji ovog projekta.

Šteta je ukazao da će izgradnja ove pruge značiti da će Butmir, Sokolović Kolonija i Hrasnica s ostatkom Kantona Sarajevo biti povezani jednim prijevoznim sredstvom. Riječ je o ilidžanskim naseljima u kojima ukupno živi između 25.000 i 26.000 stanovnika.

Izgradnja će koštati 50 miliona KM, a novac je osiguran kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Rok za završetak radova je godinu i po, a investitor je Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo. Šteta je istakao da će novi tramvaji švicarskog proizvođača Stadler saobraćati do Hrasnice.