Moguća i arbitraža
30

Parlament FBiH daje zadnju riječ za Blok 7: Hoće li se BiH obiti o glavu saradnja s Kinezima?

A. K.
Lokacija predviđena za izgradnju Bloka 7 u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Lokacija predviđena za izgradnju Bloka 7 u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Ukoliko Federalni parlament podrži prijedlog Vlade Federacije BiH o neprihvatanju alternativne opreme za Blok 7 u Tuzli, taj projekat će zvanično doživjeti svoju propast, krucijalni je dio pojašnjenja koje je za portal Klix.ba dao direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija.
Predmet bi mogao u konačnici završiti i na Međunarodnom arbitražnom sudu, kao što je to bio slučaj sa Hidroelektranom Vranduk, kada je austrijska strana dobila postupak protiv naše zemlje.

Kao što je poznato, Vlada Federacije BiH je dala zeleno svjetlo za neprihvatanje alternativne opreme za igradnju Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli, a koja je podrazumijevala ugradnju "kopije" turbine, kotla i generatora.

Međutim, konačnu odluku o tome mora donijeti Federalni parlament, koji je i dao saglasnost na potpisivanje ugovora o izgradnji sa kineskim partnerima.

Problem u realizaciji projekta je nastao nakon što je kineski Konzorcij Gezhouba zatražio od bh. strane, koja je ispoštovala dio ugovora koji se odnosi na završavanje pripremnih radova za izgradnju bloka, izmjenu tog dokumenta, jer je američka kompanija General Electric, kao podizvođač radova, otkazala saradnju, onemogućivši isporuku svoga kotla, turbine i generatora.

Dvije mogućnosti za Parlament FBiH

Kako smo ranije objavili, Vlada Federacije BiH u četvrtak je zvanično prihvatila prijedlog Elektroprivrede BiH da se ne prihvate alternativni podizvođači ključne opreme, a takvo zeleno svjetlo sada mora potvrditi ili odbiti Federalni parlament.

"Nakon detaljnog sagledavanja ponude koju smo dobili od kineskog partnera, koju je po zaključku Vlade BiH i Federalnog parlamenta, pregledala nezavisna ekspertna kuća u pravnom i tehničkom dijelu, ustanovljeno je da ona bitno odstupa od zahtjeva tendera kojeg smo imali, ali i prvobitne ponude koja se odnosi na isporuku opreme proizvođača General Electric. U analiziranom pravnom segmentu, rečeno je da ne postoji mogućnost bitne izmjene ugovora bez saglasnosti parlamenta, a u tehničkom je istaknuto da to (oprema, op.a.) jeste ono što je traženo u tehničkom, ali ne i kvalifikacionom smislu", kaže za Klix.ba direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija.

Admir Andelija (Foto: I. Š./Klix.ba)
Admir Andelija (Foto: I. Š./Klix.ba)

Federalni parlament sada ima dvije mogućnosti, odnosno da prihvati ili odbije prijedlog o neprihvatanju alternativne opreme za Blok 7.

"Mi smo predložili da se odbije ponuda jer nemamo mandat da drugačije odlučujemo. Parlament FBiH može donijeti drugačiju odluku, odnosno prihvatiti ponudu i dati nalog Elektroprivredi BiH da nastavi s realizacijom projekta u obimu kakav je ponuđen. U toj varijanti bi se analizirali finansijski aspekti, odnosno da li ovo što je sada ponuđeno vrijedi onog novca, kako je to bilo navedeno u osnovom ugovoru", dodaje Andelija.

No, ukoliko Federalni parlament prihvati prijedlog o neprihvatanju alternativne opreme, to će u praksi značiti odustajanje od izgradnje Bloka 7.

"Ukoliko Parlament FBiH prihvati ovo što je predložila uprava i Nadzorni odbor Elektroprivrede BiH te Federalna vlada, sigurno će značiti poništenje postupka izgradnje Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli", naglasio je Andelija.

BiH je ispunila sve svoje obaveze

U ovom trenutku razlika između bh. i kineske strane je izuzetno velika, s obzirom na to da je Elektroprivreda BiH ispunila sve svoje obaveze, uloživši skoro 19 miliona KM u pripremu terena za izgradnju budućeg Bloka 7 i uplatom avansa u iznosu 214 miliona KM, dok su Kinezi nekoliko puta probijali svoj rok za preuzimanje lokaliteta te početak izgradnje termoenergetskog objekta.

"Bili smo potpuno na strani realizacije ovoga ugovora, izvršili smo sve naše obaveze, uradili smo pripremne radnje, predali smo lokaciju onako kako je propisano, uplatili smo avans, ali očigledno da je naš partner postao nesposoban da realizuje ovakvu vrstu ugovora", nastavio je Andelija.

Ukoliko u konačnici dođe do prekida saradnje sa Kinezima, predmet bi mogao završiti i na Međunarodnom arbitražnom sudu, kao što je to bio slučaj sa hidroelektranom Vranduk.

"Svjedoci smo da pravo i pravda nisu baš uvijek isto. Mi smo imali sličan postupak sa Strabagom za izgradnju HE Vranduk, gdje su svi argumenti bili na strani Elektroprivrede BiH. Međutim, arbitražni sud se ponio snagom jačeg, donijevši svoju odluku onakva kakva jeste. Nadamo se da se više takva praksa neće desiti", zaključio je direktor Elektroprivrede BiH.