Investicije
0

Pad dionica na evropskim berzama

FENA
Evropske dionice oslabile su u četvrtak u slaboj trgovini budući da su mnogi investitori na oprezu uoči objave novih mjera monetarne politike u Sjedinjenim Državama koje bi mogle uključiti i poticaje za gospodarstvo.

Indeks Frankfurtske berze DAX pao je 0,3 posto, na 7.318 bodova, pariški CAC 0,9 posto, na 3.511 bodova dok je londonski FTSE bio u blagom plusu, ojačavši 0,1 posto na 5.785 bodova, prenose agencije.

Analitičari ističu da su tržišta već uračunala u cijene treći krug kvantitativnog popuštanja Fed-a, ukazujući ipak na nepoznanice oko tajminga.

"Ne očekujemo veliko veselje na tržištima u narednih sedam dana zbog današnjih vijesti iz Feda. Napominjemo da vjerojatno ima prostora i za određenu dozu razočaranja", kazao je Andrew Cole iz tvrtke Baring Asset Management.

"Fed će po meni vjerojatno poručiti sljedeće: 'Slušajte, i dalje su nam na raspolaganju svi ovi alati a upotrijebit ćemo ih kako i kada budemo smatrali prikladnim'. Smatramo da ih neće upotrijebiti baš sada. Čini se da rast u SAD-u i nije tako veliki problem", ističe Cole.

Vlasnik Airbusa EADS i britanski BAE Systems bili su u četvrtak najveći gubitnici nakon objave da pregovaraju o stvaranju industrijskog diva koji bi prihodima pretekao konkurentski Boeing.

"Držimo da bi praktično težište tog sporazuma više bilo na strateškoj viziji nego na opipljivoj sinergiji zarade odnosno gubutaka", ističu u Espirito Santo Investmaent Banku.

Podsjećaju da francuska i njemačka vlada drže po 22,4 posto udjela u EADS-u dok britanska vlada ima poseban udio u BAE zahvaljujući kojem može blokirati povećanje inozemnih vlasničkih udjela u tom proizvođaču vojne opreme iznad razine od 15 posto.

Smatraju također da bi Sjedinjene Države mogle blokirati spajanje EADS-a i BAE, budući da je glavna strateška svrha te transakcije da se EADS-u osigura pristup na američko tržište.

Cijene dionica EADS-a pale su 8,3 posto a BAE 6,7 posto.

Indeks Tokijske berze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu 0,4 posto, na 8.995 bodova.